Snídaně podle Salvadora Dalího aneb kam na nejlepší vejce v Praze
Salvador Dali
Salvador Dali
Je sobota ráno, a tedy čas na to vychutnat si dlouhý, zasloužený brunch po (zcela jistě) vyčerpávajícím pracovním týdnu. Že jen tak obyčejná vejce pro vás nejsou nejvyhledávanější položkou na tuto speciální příležitost? Vězte, že jsou místa, kde i tak jednoduchý pokrm povýší na level #FoodPorn. Chutnají skvěle k ledovému cold brew, horkému čaji i svěží mimose.
Útulné bistro na Vinohradech (a Smíchově) nabízí sice jen velmi skromnou nabídku několika jídel, může se ale pochlubit tím, že si suroviny nechává dovážet přímo od českých farmářů – od vajec z volného chovu z farmy pana Dvořáka až po kokořínské Ajem karamely. Byť vaše oči nepochybně spočinou na skořicových lívancích, zdejší turecká vejce se šlehanou fetou musíte vyzkoušet! I když… míchaná vajíčka s lanýžovým olejem také stojí za hřích. Tip: Nezapomeňte na jablečnou mimosu!
Další vinohradská perla, jež podává ta nejnadýchanější míchaná vajíčka, která se doslova rozpadají na jazyku. Ta pochopitelně dostanete v křehkém croissantu s plátkem pršutu, párečky s chilli mayo, malým salátkem a granolou jako sladkou tečkou na závěr. Páruje se nejlépe s vietnamskou kávou, kterou je právě tato restaurace vyhlášená.
Pokud jste se již vizuálně přejedli avokádových toastů a prahnete po nové estetice těchto oblíbených surovin, #SayNoMore. V tomto krásném bistru nově v rámci fusion days najdete vejce Benedikt (z farmy pana Dvořáka) na domácí tortille, která se podávají se smaženým avokádem a rukolovo-petrželovým pestem. K nim pochopitelně nesmí chybět legendární butterfly latte s kokosovým cukrem a suchým zázvorem.
Na celkem třech lokacích v Praze si můžete vychutnat autentickou shakshuku od izraelských mistrů. Dokonale měkká vejce se podávají v tomatové lázni plné čerstvého koriandru, za'ataru a feta sýru. To by však nebylo to pravé bez fantastického domácího schugu – pikantní (nikoliv pálivé) omáčky z koriandru, zelených paprik, česneku a chilli. Pokud jste spíše na jemnější chutě, vyzkoušejte jejich zelenou shakshuku s krémovým špenátem a kupou sýra. Pozor, vysoce návykové!
Na našem seznamu rozhodně nesmí chybět ani naprostá klasika žánru, představující tzv. Full Monty – sázená vejce s fazolemi v rajčatové omáčce, zauzenou pečení, klobáskami a žampionem portobello. Tu však pro správný efekt musíte párovat pouze s černým čajem s mlékem. O něco náročnější gourmeti tady najdou i turecká pošírovaná vejce s labneh a česnekovým chilli nebo vejce Royale s lososem a kaviárem, která zase chutnají nejlépe s espresso tonikem nebo café au lait. #KeepItClassy
Kavárna v srdci Prahy nabízí na svém stálém menu doslova vaječné hody z farmy rodiny Kubátových. Krom legendárních avokádových toastů má navíc jednu unikátní specialitu – tou jsou vejce v misce se sýrovou espumou, petrželovým pestem, bramborovou slámou a kváskovým chlebem. K těm pochopitelně nesmí chybět růžové chai latte.
Kladete si otázku, kde najít ta nejlepší klasická vejce Benedikt s lehkou, krémovou holandskou omáčkou? V takovém případě bude vaší destinací č. 1 právě vinohradská Spižírna. Vejce si tu můžete dopřát jak s krůtí šunkou, sezónním chřestem či nově i s uzeným lososem. Pakliže ale prahnou vaše chuťové buňky po něčem speciálním, vyzkoušejte tady cuketové lívance s lososovou pomazánkou a ztraceným vejcem. #ItsMagic