Vyspělá civilizace: naučte se neplýtvat

Na celém světě končí ročně v odpadu jídlo v hodnotě 750 miliard dolarů!

Foto: Shutterstock

Nikdy není pozdě se polepšit!

Zatímco na mnoha místech naší zeměkoule žijí miliardy hladovějících, jinde končí na skládkách a ve spalovnách miliardy tun jídla – v Evropě se každý rok vyhodí průměrně 89 milionů tun jídla (v Česku 830 tisíc tun). Domácnosti na tom mají zhruba třetinový podíl a přepočteno na osobu to znamená, že každý z nás vyhodí za rok 25 kilogramů potravin.

„Na první místo nejčastěji vyhazovaných potravin patří dlouhodobě pečivo, které je dnes masově produkováno s cílem co nejnižší ceny. Výsledkem je, že klasický chléb už za dva dny začne plesnivět a putuje do koše. Další skupinou potravin, kterou se nejvíce plýtvá, je ovoce a zelenina, následována mléčnými výrobky,“ uvedl Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám. 


Foto: Shutterstock

V Česku se ročně vyhodí 10 tisíc tun masa (v přepočtu na kuřata jich zbytečně zemře zhruba 5 milionů?!).

Za posledních pět let se zdvojnásobil počet Čechů, kteří za potraviny měsíčně utratí víc než tři tisíce korun. Problémem jsou především impulzivní nákupy a špatné skladování. Češi mají
ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby. Lidé potom s množstvím přebytečných potravin neumějí naložit a kvůli špatnému skladování se jim také rychleji zkazí.

Například pečivo vydrží déle uskladněné v papírovém sáčku než v igelitovém. Trvanlivost brambor prodlouží jejich uskladnění spolu s jablky, ale u jiných druhů zeleniny naopak jablka urychlují zrání...

Foto: Shutterstock

Problematická je také neznalost rozdílu mezi pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Po skončení doby minimální trvanlivosti je zboží obvykle zcela v pořádku a nemusí se vyhazovat. Naproti tomu termín „spotřebujte do“ znamená, že jídlo nemusí být po uvedeném datu zdravotně nezávadné. Rozhodně to však neznamená, že den prošlý jogurt musí automaticky putovat do koše.

Na plýtvání mají velký podíl také restaurace. Nejvíce se vyhazuje v podnicích typu „All you can eat“ s otevřenými bufety, důvody bývá také špatný odhad poptávky a počtu zákazníků nebo přísné hygienické normy Evropské unie, podle kterých se musí spotřebovat rozmrazené produkty do dvou hodin od otevření.

Zamysleme se, jaké kroky mohou vést v duchu rčení „Každý si zamete před vlastním prahem“ k polepšení. Uvědomění si. Vítejte v hezkém světě! 

Čtěte dál