Víte, které potraviny nám ničí dokonalý úsměv?

Každý z nás by chtěl mít krásné, zdravé, rovné a bílé zuby. Abychom na svůj úsměv mohli být pyšní, je třeba dodržovat určité zásady a pravidla, jež se týkají i našeho jídelníčku. Na které potraviny si dát raději pozor?

Foto: Shutterstock

Kolikrát si myslíme, že správná ústní hygiena je pro zdraví našeho chrupu dostačující, ale není to úplně pravda. neméně důležitý je i náš jídelníček. Existuje totiž mnoho potravin a tekutin, které vám zářivě bílý úsměv mohou pokazit a nepatří mezi ně pouze známá káva či sladkosti. 

Kyselost, nepřítel skloviny

Ovoce je zdravé a v jídelníčku by nemělo chybět, ale vše má svou míru. Jestliže si často pochutnáváte na pomerančích, mandarinkách, grapefruitech a jiných citrusových plodech, můžete si tak nenávratně poškodit zubní sklovinu. „Ovoce obsahuje spoustu vitaminů a je pro tělo bezesporu velkým přínosem, ale měli bychom být s jeho konzumací opatrní, protože obsahuje také cukry a kyseliny. Obojí má ve velkém množství pro zuby nežádoucí důsledky,“ varuje zubní lékař Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa SPLAT. Dle jeho názoru je úplně nejhorší kombinace této stravy se zlozvyky, jako je skřípání a zatínání zubů. V takovém případě může dojít k nevratnému poškození a opotřebení zubů. To ale neznamená, že byste citrusy měli vyřadit ze svého jídelníčku. Stačí je jíst s mírou a po každé konzumaci vypláchnout ústa vodou. Pamatujte, že po tom, co sníte kyselé ovoce, byste měli chvilku počkat, než si vyčistíte zuby. Kyseliny obsažené v ovoci při čištění kartáčkem zubům velice škodí a narušují kompaktnost skloviny.

U kyselého ještě zůstaneme, protože ne každý ví, že i nadměrné množství kyselých okurek není dobré. Ty jsou společně s kyselými salátovými zálivkami podle stomatologů jednou z nebezpečných potravin pro chrup. „Kyselé okurky mají na svědomí opotřebování zubů, přičemž z hlediska skloviny je nejhorší kyselina v octu,“ varuje Zuzana Heiník Bělová, výkonná ředitelka společnosti BELdental. Doporučuje nejíst kyselé okurky či jiné pokrmy naložené v octu, každý den, a především si po každém takové jídle vypláchnout ústa vodou.

Volba tekutin s rozmyslem

Mezi oblíbené sladké patří i slazené limonády. Ty však škodí úplně stejně jako cukrovinky. Nicméně podle odborníků to není pouze cukr, který stojí za zvýšenou kazivostí zubů. „Například v perlivých nápojích mají na chrup negativní vliv kyseliny. Z toho důvodu zuby poškozuje i pití tzv. dietních nápojů bez cukru. Obsahují totiž kyselinu citrónovou a fosforečnou, které narušují zubní sklovinu,“ vysvětluje Zuzana Heiník Bělová. Pokud jste jim však propadli, neznamená to, že se jich nutně musíte plně vzdát. Je ale třeba si poté opět vypláchnout ústa vodou či tyto situace doplnit jídlem, které kyseliny částečně neutralizuje. 

Limonádami to ale zdaleka nekončí. Musíme si také dávat pozor na kávu a také čaj, především černý. Jejich nadměrné pití způsobuje nevzhledné skvrny na zubech, které poté mají větší sklon k tvorbě plaku. „Pokud vám po častém pití kávy a čaje dochází k zabarvování zubů, mělo by to být pro vás signálem, že zubní plak není dobře vyčištěn kartáčkem. Například i použitím kvalitních zubních past můžete efekt čistých a hladkých zubů udržet déle i při pití vaší oblíbené kávy či čaje.“ doporučuje Machač.

Pozor si ale dejte i na pití vína. Červené víno obsahuje látky zvané chromogeny, které produkují pigmenty zabarvující zuby. „Alkoholické nápoje jsou vzhledem k obsaženým kyselinám a cukrům pro dlouho nevyčištěné zuby pohromou. Kromě toho i bílé víno může přispívat ke skvrnám. Oba druhy vína totiž obsahují erozivní kyselinu, která umožňuje skvrnám z jídla nebo pití proniknout hlouběji do zubní skloviny. Obecně tyto kyseliny narušují pH v ústech, a umožňují tak kyselinám vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií způsobujících zubní kaz,“ říká zubní lékař Machač.

Nebezpečí ve formě bonbónů

Cukr je běžně považován za jednu z látek, která silně podporuje vznik zubního kazu, jelikož bakterie mají rády sladké prostředí. „Ze sladkostí jsou nejhorší lepivé cukrovinky jako turecký med, karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbóny a podobné sladkosti. Tyto měkké bonbóny se přilepí na zuby a do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují bakteriím v ústech hodovat na dodaném cukru,“ upřesňuje zubní lékař MUDr. Machač. Lépe na tom nejsou ani tvrdé bonbóny, které se sice nelepí na zuby tolik jako ty měkké, ale protože se pomalu rozpouštějí v ústech, je zde spousta času k vyprodukování nebezpečných kyselin. Většina takových bonbónů je navíc ochucena i kyselinou citronovou, která opět poškozuje zubní sklovinu.

I za slaným se skrývá cukr

Kromě sladkého a kyselého mají negativní vliv na chrup i slané pochoutky. Není to však primárně sůl. „Většina slaných pochutin, jako jsou různé krekry, sušenky, brambůrky a další, obsahují rafinované sacharidy, které se přetvářejí v ústech na cukr a poskytují tak krmivo pro bakterie. Ty patří mezi hlavní viníky zubních kazů. Mimo to přispívá ke vzniku zubního kazu kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří a usazuje se na stoličkách a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Bělová.

Aby zoubky zůstaly jako perličky: 

Čtěte dál