Věděli jste těchto 5 zajímavých faktů o oblíbeném proseccu?

Oslavte Mezinárodní den prosecca skleničkou tohoto oblíbeného nápoje, zatímco si přečtete zajímavosti, které jste o něm možná nevěděli.

Foto: archiv značky

Pátek, sluníčko a ještě Mezinárodní den prosecca. Dneska se to zkrátka sešlo úplně perfektně, nemáme pravdu? Ignorujte fakt, že je zároveň pátek třináctého, pověrečný den, ze kterého má mnoho lidí respekt, a užijte si raději skleničku tohoto šumivého nápoje s rodinou, přáteli nebo svou drahou polovičkou, zatímco si budete dopřávat naplňující sluneční paprsky a pohodovou, už téměř víkendovou atmosféru. Prosecco se řadí k nejpopulárnějším nápojům vůbec a není se samozřejmě čemu divit. Je osvěžující, s květinovými vůněmi a tóny exotického ovoce a na letní „aperitivo“ momenty, důležité životní okamžiky či jakékoliv jiné oslavy jako dělané. No a aby to nebylo jen tak, co takhle si připomenout nějaká zajímavá fakta o proseccu? Určitě jste alespoň polovinu z těchto 5 zajímavostí nevěděli! 

1. Prosecco – městečko, kde už chloubu Itálie nenajdete

Šumivý nápoj, který miluje téměř celý svět, pochází ze stejnojmenné vesnice Prosecco, která se nachází na předměstí Terstu. Název „Prosecco“ je ve skutečnosti slovinský a v překladu znamená „cesta lesem“, ačkoliv s proseccem si spíše spojujeme tóny exotického ovoce, květinové a ovocné vůně nebo třeba oříšky. Přestože dnes v tomto malebném místě už žádnou výrobnu nenajdete, bylo to právě zde, kde celý příběh věhlasného prosecca začal

2. Prosecco je starší, než si myslíte

Přestože se může zdát, že se prosecco dostalo na výsluní teprve nedávno, jeho historie sahá mnohem dál. Hrozny odrůdy Glera, ze kterých se prosecco vyrábí, jsou totiž známé už od prvního století našeho letopočtu.

Jedna z nejstarších všeobecných encyklopedií napsaná Pliniem starším, Naturalis historia, vypráví o ženě jménem Julia Augusta, která celý svůj život zasvětila vínu Pizzino, což je starověký název pro hrozny, z nichž se vyrábí právě prosecco. Až později Pizzino dostalo jméno Glera. Plinius starší zemřel v roce 79 našeho letopočtu a dle toho lze tedy odvodit, že je prosecco na světě již více než 2 000 let! 

3. Pravé prosecco pouze z dané oblasti v Itálii

Prosecco je charakteristické svou oblastí výroby. Nepochází tedy jen tak odněkud, jeho výrobě se věnují pouze vinaři v severní Itálii na vinicích v kraji Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia (Furlánsko-Julské Benátsko). Právě oni mají výsostní právo, na základě rozhodnutí italské vlády z roku 2009, používat pro šumivá vína produkovaná v této oblasti označení prosecco. Šumivá vína, byť z odrůdy Glera, která se vyrábějí mimo vymezenou oblast, toto pojmenování používat nesmějí.

4. Mýtus o světoznámém drinku Bellini

Bellini se často chybně označuje jako nejlepší koktejl ze šampaňského. Pravdou však je, že autentický a originální drink Bellini obsahuje prosecco, nikoli šampaňské. K přípravě drinku se používá atypický druh italských broskví, které jsou zajímavé svým zploštělým tvarem a aromatickou bílou dužinou, která se nastrouhá a vymačká se z ní šťáva. Následně se smíchá s proseccem. Pověst o prvním Bellini drinku sahá až do Benátek – slavného Harryho baru, ve kterém se dnes již světoznámý drink poprvé umíchal v roce 1948. Byl pojmenován po umělci Giovannim Bellinim, zakladateli benátské renesanční malby.  

5. Valdobbiadene – domov nejlepšího prosecca zapsaný v UNESCU

To nejlepší prosecco z nejlepších se vyrábí v blízkosti kopců mezi oblastí Conegliano a Valdobbiadene. Šumivá vína produkovaná v této oblasti se značí zkratkou DOCG (denominazione di origine garantita). Ta zaručuje, že pochází z místa, které je proslulé tou nejvyšší kvalitou.

A právě z těchto krajů, konkrétně z oblasti Valdobbiadene, pochází také značka Prosecco Mionetto, která se zvlášť v České republice těší velké oblibě. „Jsme velmi rádi, že můžeme lidem zprostředkovat kvalitní italské šumivé víno, které nejen že skvěle vypadá díky své designové černo-oranžové lahvi, ale především perfektně chutná. Díky tomu si tak i lidé v Česku mohou dopřát výjimečné aperitivo momenty stejně jako Italové,” říká Marek Žižkovský, brand manažer značky Mionetto pro Českou republiku.

Tato krásná krajina v okolí Valdobbiadene je navíc součástí dědictví UNESCO. Leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um i vinaři z vinařství Mionetto, v němž byste dokonce i dnes našli potomka Francesca Mionetta, který jej v roce 1887 založil.

A jakým proseccem si na tento Mezinárodní den přiťuknout?

Základ je se v proseccu zorientovat a vybrat to pravé právě pro vás, protože je neskutečné množství druhů. Jak při výběru tedy postupovat a rozhodnout se co nejlépe? 

Podle tlaku v láhvi rozlišujeme prosecco na šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante je typické jemným a dlouhotrvajícím perlením a jednoduše jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku. Frizzante, které má obvykle méně intenzivní perlení, je pak nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Podle zbytkového cukru se prosecco dělí na Brut, Extra Dry a Dry. Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s apelací Prosecco DOC, anebo přísněji definované – Prosecco Superiore (DOCG).

Čtěte dál