Upečte si cuketový chlebíček podle bistra Etapa

Bistro Etapa patří k vyhlášeným místům na pražské gastronomické scéně. Stojí za ním, společně se svým manželem, foodblogerka Gabriela Ogurčáková. V rámci projektu 25 žen, kterým slavíme 25. výročí vstupu Harper’s Bazaaru na náš trh, se s námi podělila i o jeden ze svých nejoblíbenějších receptů.

Foto: archiv Gabriely Ogurčákové

Před pěti lety založila Gabriela Ogurčáková společně se svým manželem foodblog PG Foodies. Jejich upřímný styl jim – kromě formální dokonalosti – přede dvěma lety vynesl ocenění Foodblog roku. Gabriela, která se profesně věnuje online marketingu, už v té době snila o tom, že svou vášeň pro vaření promění v něco hmatatelného, co nezůstane jen v digitálním prostředí.

A tak loni 1. ledna otevřela s manželem v pražském Karlíně své bistro Etapa. Se sympatickým interiérem, s obsluhou, která nemá nikdy špatnou náladu, s jídly, jež vypadají skvěle a ještě lépe chutnají. Třeba na jejich kořeněná vajíčka se stojí fronty. „Je to splněný sen, ano. Ale uvidíme. Třeba je to jen etapa,“ říká Gabriela, která pochvaly přijímá se skromností. Chce být totiž lepší a lepší.

Foto: archiv Gabriely Ogurčákové

Cuketový chlebíček s batátovým krémem – vegan – 10 ks

Chlebíček

200 g cukety

100 g řepkového oleje

35 g kakaa

180 g třtinového cukru

1/2 lžičky soli (1/4 na cuketu, 1/4 do těsta)

220 ml vody

10 g citronové šťávy (1 lžíce)

220 g hladké špaldové mouky

7 g jedlé sody (1 vrchovatá lžička)

Krém

300 g batátů

100 g 70% čokolády

40 g kokosového oleje

20 g javorového sirupu

špetka soli

50 ml kokosového mléka

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Batáty propíchejte vidličkou, umístěte je na malý plech (musí se pak do trouby vejít ještě chlebíček) a pečte, dokud úplně nezměknou, což trvá cca hodinu.

Připravte si chlebíčkovou formu. Vyložte ji pečicím papírem.

Cuketu nastrouhejte nahrubo do malé misky. Malinko ji osolte a nechte stranou. Mezitím pustí dost vody.

V druhé misce smíchejte zbylé suroviny na chlebíček a na závěr přidejte cuketu důkladně zbavenou vody. Aby se vše krásně promíchalo, použijte ruční mixér.

Těsto je tekuté, nebojte se toho. Nalijte ho do formy a pečte cca 40 minut.

Jakmile jsou batáty měkké, nechte je vychladnout. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem.

Batáty zbavte slupky, nakrájejte je na kostky a v robotu je rozmixujte s olejem, čokoládou, solí a kokosovým mlékem. Pokud je krém příliš tekutý, dejte ho na chvilku do lednice.

Vychladlý cuketový chlebíček pomažte krémem. Můžete ho ozdobit praženými ořechy s javorovým sirupem nebo pouze lesním ovocem.

Čtěte dál