Udělejte si kavárnu u vás doma: Jak na kávu jako od profíků

Podporovat výdejová okénka kaváren je skvělá a záslužná věc. Pokud byste si ale chtěli dát přestávku od kelímků a vypít si kávu z porcelánu a jinak než za chůze, je dobré znát ty správné triky, díky kterým i domácí hrnek kávy bude chutnat, jako by ho pro vás připravil barista.

Foto: archiv

Mnohým z nás chybí chvilka v naší oblíbené kavárně. Ten čas, kdy si v klidu vychutnáte váš oblíbený šálek lahodné kvalitní kávy. Je jedno, zda tento rituál sdílíte s přáteli, či je to jen a pouze „váš“ čas v jinak chaotickém dni. Tento rituál je nám nyní bohužel odepřen, a tak si musíme najít náhradní variantu. Vyhraďte si pro tuto chvilku koutek ve vašem domově a i nyní si každý den vychutnejte šálek lahodné kávy. Jak ale dosáhnout kvality, kterou nám za běžné situace zaručí zkušený barista? 

Spolu s odborníkem Jimem Hůzou, pražičem z pražské kavárny The Miners, jsme pro vás sestavili manuál složený z těch nejčastějších otázek, které řeší každý, kdo miluje kvalitní kávu, ale teprve se odhodlává pustit se do kávového umění v pohodlí domova.

Co když nemám kávovar?

Začneme dobrou zprávou: Není nutně potřeba svoji příští výplatu investovat do profesionálního přístroje. Pokud nedisponujete domácím kávovarem, nabízí se celá řada jiných možností. „Záleží, jakého chcete dosáhnout výsledku. Pokud máte rádi filtrovanou kávu, nejjednodušší je zvolit french press, aeropress či V60. Pokud máte radši espresso, ale kvalitní pákový kávovar je mimo váš rozpočet, můžete zvolit kapslový kávovar, který nevyžaduje téměř žádnou údržbu. V dnešní době jsou k dostání již také kapsle s výběrovou kávou,“ vysvětluje Hůza z The Miners.

Jaký typ kávy si koupit? 

Výběr kvalitní suroviny je jedním z hlavních předpokladů pro přípravu kávy doma, vždy ale záleží na vaší chuti i na tom, kolik jste ochotni za kvalitní kávová zrna zaplatit. Pro zjednodušení můžeme rozdělit kávy na kyselejší a méně kyselé. Další důležitou otázkou bude, jestli chcete zrnka na espresso či filtr, jelikož se obvykle praží rozdílně a zrna na filtr budou obecně kyselejší. „Vždy je lepší zvolit nemletou kávu a namlít ji doma, aby káva vydržela déle čerstvá. V neposlední řadě je třeba brát v potaz datum toho, kdy byla káva pražena. V tomto případě bych u filtrovaných káv nekoupil zrna, která jsou více jak tři týdny od pražení a u espressa pak maximálně měsíc po pražení,“ doplňuje Hůza. První pomocí však je nakupovat kávu přímo v kavárně (i tím ji koneckonců podpoříte), případně pražírně, a poradit se s baristou. Každý vám určitě rád povypráví, jaké jsou mezi nimi rozdíly, doporučí svoji oblíbenou, případně poradí s výběrem dle vašich preferencí.

Existuje nějaká eko varianta kapslí?

Káva z kapslí je nejjednodušším způsobem domácí přípravy, ale řada lidí se jim vyhýbá z ekologických důvodů. Ovšem The Miners bude mít nově jako jediná kavárna a pražírna v ČR vlastní kompostovatelné kapsle kompatibilních s Nespresso kávovary. „Rozhodli jsme se být první českou firmou, která bude nabízet výběrovou kávu v kapslích. K tomuto kroku nás vedlo usnadnění přípravy a možnost nabídnout výběrovou kávu širší veřejnosti bez vysokých investic do drahých kávovarů a nutnosti absolvovat baristický kurz,“ říká Jim Hůza, pražič z pražské kavárny The Miners.

Co instantní káva? 

Ačkoliv si běžně potrpíte na espresso nebo jiný druh kávy, doma vás to může táhnout k jednodušší variantě a zvolit instantní kávu. To ale zas tak dobrý nápad není. „Instantní káva je kapitola sama pro sebe. Chápu, proč je tak populární a jistě na ní spousta lidí nedá dopustit. Nicméně se jedná o kávu, která se jednou připraví a následně zmrazí a připraví k dalšímu použití. Kvalita bývá pochybná a produkt samotný mnohdy pouze poskytuje iluzi, že skutečně pijete kávu,“ odrazuje od této formy kávy Hůza.

Foto: archiv

Záleží na vodě?

Kvalita a volba kávových zrn je velmi důležitá, ale stejně tak voda, z které kávu připravíte. Chuť nekvalitní vody může být v kávě cítit. Pokud vám z vodovodu teče například příliš tvrdá nebo železitá voda, je lepší použít balenou vodu či filtrační konvice, kvalitu kávy to posune na úplně jinou úroveň. Některé přípravy, jako například V60, rovněž vyžadují další vybavení, jako je konvice s husím krkem pro precizní nalévání, digitální váhu a speciální filtry. Na druhou stranu takový french press kromě vody a kávy nevyžaduje žádné další pomůcky, a jedná se tedy o jednu z nejméně náročných příprav z hlediska vstupní investice.

Můžu si doma vykouzlit i dobré cappuccino?

Obavy, že si doma sice vychutnáte kvalitní kávu, ale bez lahodné a oblíbené mléčné pěny, jsou velmi časté. Určité řešení tu je, i když nemáte kvalitní výkonný kávovar, ale možná to bude chtít menší trénink nebo zvolit náhradní variantu. „Obvykle levnější stroje nenabízí dostatečný tlak mléčné trysky k našlehání mléka. Zvládnutí samotného šlehání rovněž vyžaduje jistou praxi a litry vylitého mléka. Alternativou může být opět french press, ve kterém se dá našlehat mléko s obstojnou texturou. Nicméně bych raději doporučoval dojít si na mléčné nápoje do oblíbené kavárny a doma připravovat pouze filtrovanou kávu,“ doporučuje Hůza z The Miners. 

Čím může člověk zaručeně zkazit chuť kávy?

Stačí koupit nekvalitní surovinu. Příkladem je příliš tmavě pražená káva nejasného původu, kterou můžete nalézt v supermarketech. V horším případě ještě předemletá a zoxidovaná. I kvalitní káva se však dá pokazit nesprávnou přípravou. Častou chybou je například příliš vařící voda, nesprávně zvolená hrubost mletí, příliš tvrdá voda či příliš dlouhá extrakce. Všechny zmíněné chyby mohou skončit hořkou, vodovou nebo také příliš intenzivní a kyselou kávou.

Je káva bez kofeinu hřích?

Káva bez kofeinu je naopak celkem běžná položka, se kterou se můžete v nabídce kaváren setkat. Za poslední roky se způsob, kterým se kofein z kávy odstraňuje, posunul hodně dopředu. „Nejmodernější metody jsou například Swiss Water a Descafecol, které dokáží šetrně odstranit kofein. Hodně levné bezkofeinové kávy se však zpracovávají pomocí chemických roztoků, které kofein ze zrn „vypláchnou”, čímž ale káva ztratí i svůj charakter. Konzumenty bezkofeinové kávy bych si v žádném případě nedovolil soudit a bezkofeinová káva má na trhu jistě své zasloužené místo, při jejím výběru bych si ale dal velmi záležet,“ uzavírá Jim Hůza, pražič z pražské kavárny The Miners.

Čtěte dál