Jak vám může kuchyňská minutka ve tvaru rajčete zajistit více volného času?
Foto: Shutterstock
Představte si, že před sebou máte jakkoli náročný úkol. A na jeho splnění máte 25 minut. Nebo třeba třikrát 25 minut. Zkrátka předem přesně vymezený čas. Jakmile se ozve zvonek, měli byste mít hotovo. Zhruba takhle funguje metoda, kterou propaguje Francesco Cirillo a kterou nazval Pomodoro. Používá k ní kuchyňskou minutku, která mívá tvar rajčete.
O tomto dnes už legendárním systému, jak si plánovat čas, napsal knihu Technika Pomodoro, jejíž druhé vydání nyní vyšlo v češtině v nakladatelství Melvil Publishing.
Kniha radí, jak se jednoduchým a efektivním způsobem vypořádat s každým vyrušením, které přichází pokaždé, ať už pracujete na čemkoli. Zvoní telefon, přichází maily, někdo na vás promluví. A pak jsou tu takzvaná vnitřní vyrušení - napadne vás, že si objednáte pizzu, že si uklidíte stůl.
Když máte nařízený budík, který neúprosně odměřuje čas, během něhož chcete daný úkol splnit, rychle se naučíte si činnost zapsat, a teprve během dalšího vyhrazeného času - dalšího Pomodora - zavolat zpět, vyřídit mail nebo vložit fotku na Instagram.
Na začátku této techniky byla prostá otázka: Dokážeš se soustředit na jednu věc alespoň deset minut v kuse? Zkuste si ji položit i vy a zkuste si to hned vyzkoušet.
Totiž právě fakt, že se necháváme neustále rozptylovat, znamená, že čas plyne a práce nám trvá mnohem déle, než bychom se svými schopnostmi doopravdy potřebovali.
Technika Pomodoro však s sebou přináší i několik dalších výhod, které jistě oceníte. Naučí vás nejen rychleji pracovat, ale také se snadněji rozhodovat, zbaví vás stresu a úzkosti z neúspěchu, zvýší motivaci, zdokonalí vaše schopnosti a také zlepší odhad.
Zvyknete si totiž dopředu reálně říct, jak dlouho vám co bude trvat a kolik toho dnes opravdu stihnete. Díky tomu si pak budete také snadněji stanovovat termíny a také je zvládnete dodržovat.