Swim, stylové prolnutí jídla a hudby

V těsné blízkosti Václavského náměstí se zrodil nový gastrokulturní koncept “club meets kitchen”.

Jeden prostor spojuje provoz restaurace, nabízející trendové sezónní menu odkazující k nové české kuchyni s důrazem na vybrané lokální suroviny, koktejlového baru a tanečního klubu s vytříbenou dramaturgií. Synergie jednotlivých složek má hostům zajistit veškeré pohodlí a dokonalý zážitek po celý den či noc.

Foto: archiv PR

„Koncept 'club meets kitchen' je v českém prostředí výjimečný. Inspiraci jsme nehledali jenom v Berlíně a Londýně, ale také sami v sobě a v Praze – i v tom co jí chybí,“ upřesňují dva z trojice majitelů Jakub Sedlák s Vojtěchem Růžkem. „Nejtěžší bylo najít to správné místo. To trvalo skoro pět let,“ dodávají.

Výhodnou polohu Swimu podtrhuje umístění v jedné z architektonicky nejhodnotnějších pražských pasáží. Štěpánská pasáž, dříve známá jako pasáž Merkur, je součástí funkcionalistického domu, jehož autorem je významný architekt slovenského původu Evžen Rosenberg. Budova a její historie se staly východiskem návrhu řešení rekonstrukce bývalé prodejny perských koberců.

Foto: archiv PR

„V přízemí, které se díky proskleným stěnám prolíná s prostorem pasáže, jsme se inspirovaly právě funkcionalismem a autenticitou domu,“ vysvětlují architektky Lenka Mrzílková a Barbara Zedková ze studia Miaow, které se společně se Sokoban studio přestavby ujalo. Spodní části prostoru dominuje unikátně provedený podzemní bar s parketem evokujícím vypuštěný bazén. Ten společně s dalšími prvky, jako např. předsazený ostrovní výkladec připomínající akvárium, byl inspirací pro název Swim.

Oživení pasáže a vyčištění nevhodných reklam z fasády, z mramorových podlah a především z vitrín je jedním z dlouhodobých cílů majitelů. Již nyní jsou přilehlé výlohy využívány k uměleckým záměrům v rámci Galerie Ferdinanda Baumanna.

Foto: archiv PR

Kromě denního provozu a hudebního programu jsou v plánu také akce vystupující do prostoru pasáže, během nichž bude stále docházet k propojení vysoké gastronomie a klubové atmosféry. Do Swimu bude možné zavítat také na vyladěné afterwork drinky a především na projekt Supper, unikátní večeři pro limitovaný počet návštěvníků, situovanou přímo na parket tanečního klubu. Zárukou prvotřídní nabídky a servisu je jedinečný tým, který tvoří nejen kolektiv v kuchyni v čele s šéfkuchařem Petrem Bártou, ale také zkušení barmani a dramaturgická sekce.

„Otevření Swimu je pro nás další etapou, která navazuje na naše předchozí aktivity, jako byl např. klub Tiskárna v Opatovické ulici,“ shodují se majitelé Matěj Halaš a Jakub Sedlák, mimo jiné provozovatelé oblíbeného letního klubu Tiskárna na Vzduchu ve Stromovce. „Swim je náš první projekt, kde nemusíme dělat kompromisy. I díky tomu je tento koncept progresivní a autentický.“

Foto: archiv PR

Čtěte dál