Nic proti bublinkám, ale občas to chce změnu. Ve spolupráci s barmanem Jiřím Georgem Němcem a kuchařkou Gastrokroužku přinášíme recepty na čtyři netradiční drinky k oslavě Nového roku.
Foto: archiv
Pro drink Cobbler je typická přítomnost vinného produktu, citrusu a čerstvého ovoce. Můžete s klidem vyměnit červené hrozny za bílé, obměnit sirup nebo kombinaci ovoce.
„Máslová chuť ve spojení s hořkosladkou částí likéru je nejen zajímavá, ale i neodolatelná. A pak ta křupavá dýňová semínky, která odpočívají na načechrané peřině drinku…,” popisuje Jiří George Němec speciální drink, který připravují v pražském Hemingway Baru. Ale zvládnete ho i doma!
*Becherovka infúzovaná máslem ghí:
Na jeden litr Becherovky rozpustíme 100 ml přepuštěného másla ghí. Máslo přelijte i s Becherovkou do širší nádoby a nechte jeden den v pokojové teplotě. Pak dejte přes noc do mrazáku, kde máslo ztuhne. Ztuhlé máslo odstraňte a pro dokonalost můžete ještě Becherovku přelít přes čistou utěrku.
**Cukrový sirup:
Cukr krystal smíchejte s teplou vodou v poměru 50:50 a nechte vychladit. Stejným způsobem můžete připravit i medový sirup, javorový nebo jakýkoliv další.
„Drink má evokovat vzpomínku na okurkový salát s pepřem ze školní jídelny. Možná se zprvu budete divit použitým přísadám, ale věřte mi, chutná báječně,” říká barman.
„Tenhle drink se jmenuje po kávě ne proto, že by se v něm používala, ale proto, že svým vzhledem připomíná kávu se šlehačkou. Klasickou recepturu z roku 1880 jsem podpořil domácí meruňkovou zavařeninou, ale krásně by zafungovala i jakákoliv jiná z lesních plodů nebo peckového ovoce,” řadí Jiří George Němec.