Aktuální gastronomická vlna hlásá, že není nutné vařit z drahých surovin.
Foto: archiv Jitka Rákosníková
Jídlo, které bude chutné a zdravé, si ůžete dopřát i s omezeným rozpočtem. A místo toho, aby se nakupovalo ve velkém, je důležité myslet ekologicky. S recepty pro inspiraci se podělil foodbloger pan Cuketka a autorka Recyklované kuchařky Jitka Rákosníková.
Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží. Až 40 % vyprodukovaných potravin se totiž v dnešní společnosti nespotřebuje, nýbrž vyhodí, a zásadní část toho se děje právě v našich domácnostech.
Například do nekonečné škály zapékaných slaných pokrmů, do netradičních, ale výborných sladkých dezertů - to platí o cuketě, mrkvi, řepě nebo pastináku. Nejrůznější odkrojky zeleniny můžete využít do domácího zeleninového vývaru, z tenkých plátků zeleniny nebo i natí můžete usmažit tempuru. Kořenovou zeleninu můžete nasušit na dochucování nebo si můžete udělat skvělé zeleninové pomazánky. Ty jsou z hlediska recyklace opravdu ideálním kandidátem. yužijete do nich nejrůznější přebývající luštěniny, obiloviny, zeleninu, bylinky, semínka, ořechy... Mohou být velmi levné, chutné a dostupné.
Ve svém novém projektu Skromná kuchyně se pan Cuketka snaží ukázat krásu jednoduchého vaření. „Šetrné vaření má v Česku pochroumanou pověst. Bývá často spojováno s lacinými náhražkami nebo zkratkami v receptech, které ve výsledku nekončí úsporným jídlem ale laciným blafem,” říká.
Skromné jídlo může být v prvé řadě levné. Kromě nízké ceny může být ale skromné i tím, že je nenáročné na práci, vloženou energii a čas. Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to ale, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Právě naopak. Správný výběr suroviny, příprava a vhodná kuchařská technika – to jsou základní principy. Recepty vybírám vždy tak, aby vložené náklady a úsilí na přípravu jídla, odpovídaly uspokojení, které hotové jídlo přinese. Ve skromné kuchyni nemusíte vařit proto abyste byli cool a trendy, ale jen proto, aby vám jídlo udělalo radost a abyste se dobře najedli.