Nový food trend: recyklovaně & skromně

Aktuální gastronomická vlna hlásá, že není nutné vařit z drahých surovin.

Foto: archiv Jitka Rákosníková

Jídlo, které bude chutné a zdravé, si ůžete dopřát i s omezeným rozpočtem. A místo toho, aby se nakupovalo ve velkém, je důležité myslet ekologicky. S recepty pro inspiraci se podělil foodbloger pan Cuketka a autorka Recyklované kuchařky Jitka Rákosníková. 

Recyklace v kuchyni podle Jitky Rákosníkové 

Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží. Až 40 % vyprodukovaných potravin se totiž v dnešní společnosti nespotřebuje, nýbrž vyhodí, a zásadní část toho se děje právě v našich domácnostech.

Dá se obecně říct, jak zužitkovat zbytky?

Například do nekonečné škály zapékaných slaných pokrmů, do netradičních, ale výborných sladkých dezertů - to platí o cuketě, mrkvi, řepě nebo pastináku. Nejrůznější odkrojky zeleniny můžete využít do domácího zeleninového vývaru, z tenkých plátků zeleniny nebo i natí můžete usmažit tempuru. Kořenovou zeleninu můžete nasušit na dochucování nebo si můžete udělat skvělé zeleninové pomazánky. Ty jsou z hlediska recyklace opravdu ideálním kandidátem. yužijete do nich nejrůznější přebývající luštěniny, obiloviny, zeleninu, bylinky, semínka, ořechy... Mohou být velmi levné, chutné a dostupné. 

Mrkvová pomazánka
Foto: archiv Jitka Rákosníková

Tak tohle musí být matka všech vegetariánských pomazánek, a to ve všech směrech – lehká, plná živin a zajímavá. Princip mrkvové pomazánky můžete aplikovat i na další zeleninu, ať už přebývající uvařenou nebo pečenou, anebo tu, kterou teprve budete zpracovávat. 

Postup: 

6 středně velkých mrkví, nakrájených na tenké plátky, ½ stroužku česneku, nasekaného, ¼ lžičky mletého římského kmínu, ¼ lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, špetka mleté skořice, špetka chilli koření, 1 lžíce sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy, sůl, pepř 

Mrkev uvařte nejlépe v páře doměkka, asi 12 až 15 minut. Pak ji rozmixujte spolu s ostatními surovinami dohladka. Pokud by byla směs příliš hustá, povolte ji trochou vody.

Zapečená mandlová pomazánka
Foto: archiv Jitka Rákosníková

Svým způsobem kombinuje postup na ořechové nebo semínkové máslo, ale pak se uchýlí nečekaným směrem. Vzhledem k mandlím není úplně levná, ale rozhodně je inspirativní a bude stát za vyzkoušení třeba i s vlašskými nebo burskými ořechy. 

Postup:

150 g loupaných mandlí rozmixujte se 60 ml citronové šťávy, 120 ml vody, 3 lžícemi olivového oleje, 2 rozdrcenými stroužky česneku a zhruba lžičkou soli. Tři malé misky vyložte gázou, rozdělte do nich vzniklou směs, zabalte do gázy a upevněte třeba gumičkou. Balíčky vložte do cedníku, postavte ho do talíře, dejte do ledničky a nechte 12 hodin vykapávat. Moc toho nevykape, ale hmota zpevní. Pak balíčky vybalte a v zapékacích miskách vytřených trochou oleje hladkou stranou navrch pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až hmota na povrchu trochu zezlátne. 

Těstoviny se strouhankovým pestem
Foto: archiv Jitka Rákosníková

Když se před mnoha lety začal na světové gastronomické „scéně“ ve všech pádech skloňovat pojem cucina povera, tedy chudá kuchyně italského venkova, bylo to pro mnohé jako zjevení. Jídla, v nichž počet přísad spočítáte na prstech jedné ruky a pro které často nemusíte ani do krámu, ovšem neoblažují jen šetřílky. I ty, které nehřeje pocit, že se nic nevyhodilo a vše zužitkovalo, okouzluje jejich chuť, přímočarost a jednoduchost. 

Suroviny: 

velká hrst lístků bazalky

50 g strouhanky z den starého pečiva 

1 stroužek česneku 

75 ml extra panenského olivového oleje 

100 g parmazánu 

400 g špaget (1 balíček) 

1. Lístky bazalky, strouhanku, česnek a špetku soli rozmixujte. Nechte mixér běžet a do směsi pomalu přikapávejte olej a 30 ml studené vody. Mixér zastavte a seškrabte směs ze stěn mísy, pak šlehejte dál. Pesto přesuňte do podávací mísy a vmíchejte k němu parmazán. 

2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je, ale ne úplně dosucha, trochu vody z vaření na nich ponechte. Vsypte je do mísy k pestu, zlehka promíchejte a podávejte. 

Skromné vaření podle pana Cuketky

Ve svém novém projektu Skromná kuchyně se pan Cuketka snaží ukázat krásu jednoduchého vaření. „Šetrné vaření má v Česku pochroumanou pověst. Bývá často spojováno s lacinými náhražkami nebo zkratkami v receptech, které ve výsledku nekončí úsporným jídlem ale laciným blafem,” říká. 

Proč jste se rozhodl vařit skromná jídla?

Skromné jídlo může být v prvé řadě levné. Kromě nízké ceny může být ale skromné i tím, že je nenáročné na práci, vloženou energii a čas. Úsporné vaření je efektivní a rozhoduje u něj vždy výsledek. Neplýtvá surovinami ani lidskou prací. Neznamená to ale, že by bylo postavené na laciných náhražkách surovin nebo kuchyňských technik. Právě naopak. Správný výběr suroviny, příprava a vhodná kuchařská technika – to jsou základní principy. Recepty vybírám vždy tak, aby vložené náklady a úsilí na přípravu jídla, odpovídaly uspokojení, které hotové jídlo přinese. Ve skromné kuchyni nemusíte vařit proto abyste byli cool a trendy, ale jen proto, aby vám jídlo udělalo radost a abyste se dobře najedli.

Bramborový salát s cuketou a vejci
Foto: archiv Cuketka

Lehký bramborový salát, do kterého zpracujete přebytečnou cuketu a třeba i uvařené brambory ze včerejška. Je rychle hotový a hodně návykový! Salát můžete podávat teplý hned po uvaření nebo klidně i po vychlazení v lednici. Vařené vejce berte jenom jako návrh – salát můžete kombinovat s čímkoliv. Je skvělý vedle smažených jídel v trojobalu a dobře pasuje i k plátkům pečeného masa. 

Suroviny

500 g vařených brambor 

300 g cukety 

4 vejce 

30 g másla 

1 lžíce hořčice 

1 lžíce octa 

1 lžička cukru 

sůl, pepř

Postup

1. Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vroucí vodě. Poté je ihned zchlaďte a oloupejte. Brambory i očištěnou cuketu nakrájejte na kostičky.

2. Do větší pánve nebo kastrolu dejte cuketu a máslo. Osolte a podlijte asi 75 ml vody. Přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Máslo se pěkně rozpustí ve vodě. Tekutina zhoustne a odpaří se zhruba na polovinu.

3. Odstavte z plamene. Vmíchejte brambory a horčici. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nechte pár minut společně prohřát (můžete na už vypnutém, ale ještě horkém sporáku). Rozdělte na talíře a servírujte s vajíčkem nakrájeným na plátky.

Posbíraná fazolačka
Foto: archiv Cuketka

Nejlepší polévka, když zrovna doma skoro nic nemáte. Začněte s plechovkou sterilovaných fazolí a zbytek surovin k nim postupně posbíráte. Tuhle hutnou polévku jsem  posbíral jedno upršené podzimní odpoledne. Začal jsem s kouskem špeku a fazolemi v plechovce. Pak už jsem jen po kouskách přidával zeleninu a za chvíli už polévka bublala na sporáku. Posbíraná a strašně dobrá! Při vaření se určitě nebojte obměnit suroviny. Kromě luštěnin potřebujete vždy nějaký tuk na začátek – špek, máslo, sádlo, olej. Potom brambory a zeleninu – nejvíce kořenové a na chuť i malý podíl té košťálové (kapusta, kedlubna, brokolice, květák). Krutony opečeného chleba nebo topinku určitě nevynechte. Křupavé a pěkně do zlatova vypečené pečivo tahle polévka prostě potřebuje.

Suroviny

1 plechovka bílých fazolí 

300 g brambor 

200 g mrkve 

100 g celeru 

1 cibule 

1 hrst růžičkové kapusty 

2 stroužky česneku 

2 plátky starého chleba 

30 g uzeného špeku 

2 lžíce slunečnicového oleje 

1 lžička majoránky 

1/2 lžičky kmínu 

sůl

Postup

1. Špek nakrájejte na kostičky. Všechnu zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2. V hrnci na nízkém plameni rozpusťte špek. Přidejte mrkev, celer a orestujte obojí dozlatova. Přidejte cibuli s česnekem a nechte zesklovatět.

3.Přidejte brambory, kapustu, fazole, kmín, majoránku a litr vody. Osolte, přiveďte k varu a povařte do změknutí (asi 30 minut). Řiďte se ale spíše hustotou polévky. Bramborám bude nějakou chvíli trvat než povolí a spolu s fazolemi polévku zahustí.

4. Chléb nakrájejte na kostky a opečte v rozehřátém oleji dozlatova. Mírně osolte a podávejte k polévce.

Fazolky na smetaně
Foto: archiv Cuketka

Možná znáte nějakou nepovedenou verzi z jídelny, určitě se ale nenechte odradit a dejte fazolkám ještě jednu šanci. Nechuť k tomu to jídlu vychází ze dvou negativních faktorů – přiliš dlouho vařené vejce s našedlým okrajem a příliš dlouho vařené fazolky, které ztratí barvu a naberou nepříjemnou vůni a chuť. Pokud vejce i fazolky uvaříte správně, nemáte se vůbec čeho bát. A pokud vás v omáčce dráždí kopr, stačí ho prostě vynechat.

Suroviny

800 g brambor 

500 g čerstvých fazolových lusků 

200 g 12% smetany 

4 vejce 

2 lžíce másla 

2 lžíce nasekané pažitky 

1 lžíce nasekaného kopru 

1 lžíce hladké mouky 

sůl, pepř, ocet, cukr

Postup

1. Vejce uvařte natvrdo – 10 minut ve vroucí vodě. Poté je ihned zchlaďte a oloupejte. Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka (25 minut). Uvařené brambory sceďte a vraťte do teplého hrnce. Přidejte lžíci másla, špetku soli a pažitku. Promíchejte a nechte brambory chvíli vydýchat (poté zakryjte).

2. Fazolky očistěte a zbavte stopek. V hrnci přiveďte k varu silněji osolenou vodu. Vložte fazolky a povařte asi 3 až 5 minut (měly by být hezky na skus). Ihned sceďte a zchladťe ve studené vodě.

3. V rendlíku rozpusťte zbylé máslo. Přidejte lžíci mouky a zasmahněte na světlou jíšku (stačí 1 minutu). Zalijte smetanou a na mírném plameni nechte asi 10 minut pobublábat. Ke konci vmíchejte kopr. Dochuťte solí, pepřem a podle chuti můžete i trochou cukru a octa. Před podáváním v omáčce prohřejte fazolky a podávejte společně s bramborami a uvařenými vajíčky.

Čtěte dál