Za normálních okolností bychom do sebe hodili müsli tyčinku, přelili kafe do recyklovatelného kelímku a vyrazili do kanceláře. Nyní je vše jinak.
Ti, co pracují z domova teď mají po ránu dobrou hodinku navíc, a není lepší způsob, jak strávit víc času s rodinou - než u dobré snídaně! Na tyto recepty nepotřebujete kuchařky ani rady. Jsou jednoduché, chutné, a hlavně zdravé!
Univerzální snídaně na sto způsobů a sto chutí. Ať už necháte ovesné vločky na noc změknout v kefíru, jogurtu nebo sójové alternativě, anebo je ráno uvaříte v (bezlaktózovém) mléku, pochutná si celá rodina. Můžete je podávat s marmeládou nebo čerstvým ovocem, medem, agave nebo datlovým sirupem, a také ozdobit všemi oříšky, semínky a sušených plodů. #veganfriendly
Proč je to zdravé? Ovesné vločky zasytí díky vláknině, která je zároveň skvělá při problémech se zažíváním. Ovoce dodá vitamíny a antioxidanty (lesní plody) a omega 3 kyseliny v oříšcích jsou nejen prospěšné pro zdraví orgánů, ale také působí blahodárně na pleť!
Zdravá alternativa klasických muffinů je zároveň tou nejjednodušší snídaní vůbec! Ať už máte rádi šunku, všechny druhy sýrů nebo chcete doplnit příjem zeleniny hned po ránu (anebo ji naopak nenápadně zařadit do dětského jídelníčku) - tohle je něco pro vás! Naplňte muffinové formy vším, co máte rádi, zalijte vajíčkem, 20 minut na 180°C, a é voila!
Proč je to zdravé: Mnoho hvězd začíná svůj den právě vejci s fettou a špenátem. Vaječný bílek je čistý protein a žloutek je plný cholinu. Bylo prokázáno, že tento vitamín B (nebo také „kvazi-vitamín”) podporuje odbourávání tuků v břišních partiích, zlepšuje paměť a navíc podporuje dobrou náladu! Sýry obsahují kalcium a dostatek soli a zelenina je zkrátka nejlepším přítelem člověka!
I milovníci čerstvého pečiva si přijdou na své! Opečený celozrnný toast zkrátka nejlépe chutná s avokádem! Opravdoví gurmáni však mohou dodat „barevný šmrnc”, a obohatit tuto snídani šampiónů domácím dipem z pečené řepy, kterou můžete den předem upéct nebo uvařit.
Dip nejlépe chutná s koprem a česnekem nebo koriandrem a limetkou. Můžete si však vymyslet vlastní recept podle toho, co máte nejraději! Stačí posypat fetou, rukolou a drcenými lněnými semínky a hlavní chod víkendového brunche je hotov. #veganfriendly
Proč je to zdravé: starý známý „superfood” v podobě avokáda se již několik let drží na žebříčku nejoblíbenějších potravin díky svému dlouhému seznamu vitamínů a zdravých tuků (C, E, K, B-5 a 6, omega 3, draslík aj). Červená řepa zase obsahuje kyselinu listovou, železo, vitamín C, a také podporuje krvetvorbu či snižuje krevní tlak. Lněná semínka pomáhají udržet čistou pleť, trávicí trakt a navíc podle nových studií bojují proti rakovině.
Ultimátní favorit dětí a sladkomilů. Lívance jsou zkrátka nejlepší variantou, jak nastartovat den. Místo klasické bílé mouky můžete použít špaldovou, kokosovou nebo pohankovou. Mléko můžete nahradit rostlinnou variantou (mandlové, ovesné, rýžové) a místo (i tak zdravého) olivového oleje můžete použít kokosový. Lívance se dají podávat na 100 způsobů - s ovocem, medem, čokoládovými vločkami nebo mandlovým máslem, ale stejně nejlépe chutnají s pravým javorovým sirupem! #veganfriendly
Proč je to zdravé: Jíst se smí vše, ale hlavně s mírou. Celozrnné obiloviny jsou důležitým zdrojem bílkovin, sacharidů, vlákniny i minerálů. Konkrétně špaldová mouka je lépe stravitelná než i ta nejkvalitnější pšenice. Pomáhá snižovat krevní tlak, předcházet cukrovce a je prospěšná pro imunitní systém. Ovoce je plné vitamínů a přírodní sirupy tím nejlepším zdrojem energie!
Někdo to rád ostřejší. Pokud vás od rána honí mlsná po něčem pikantním, arabská/severoafrická kuchyně je vaším šálkem čaje! Tento pokrm je navíc skvělý jako snídaně, oběd i večeře! Je plný zeleniny (paprika, rajčata, česnek, cibule, špenát) a bylinek (koriandr, chilli, pepř, petržel, kmín a pažitka). Stačí jen přidat do aromatické „lázně” vajíčka a je to! Pamatujte, že se správně má nabírat místo vidličky opečenou pitou!
Proč je to zdravé: Byť se jedná o „velké” jídlo, je relativně lehké na kalorie. Obsahuje spoustu (protizánětlivých) antioxidantů a vlákniny. Považuje se zároveň za jedno z hlavních jídel paleo-diety, navracející lidské stravovací návyky zpět k základům. Na shakshuku nedá dopustit ani Wonder Woman Gal Gadot - „je výživná, a hlavně výborná!” Případ uzavřen!