Kdo patří mezi současné nejlepší české foodblogery?
Seznamte se s těmi, kteří dokáží svými posty inspirovat k novým kulinářským experimentům, k cestám nejen za jídlem a životní zodpovědnosti. Soutěže Food blog roku se zúčastnilo 542 blogerů, a tohle jsou vítězové (a rovnou si podle nich uvařte).
neboli Petr a Gábi, dvojka, která se aktuálně připravuje na novou životní etapu, a pracují na otevření svého vlastního bistra Etapa. Sledujte je na @pg_foodies nebo na @etapa_pgfoodies
Řepová polévka s mozzarellou
Ingredience:
1 kg řepy (můžete namíchat červenou i žlutou)
2 lžíce jablečného octu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
600 ml vývaru
200 ml mléka
4 lžíce zakysané smetany
šťáva z ½ – 1 citrónu
k podávání:
mozzarella
kadeřávkové chipsy
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 190°C.
2. Oloupanou řepu si nakrájíme na 2 cm kostky, promícháme ji s 2 lžícemi jablečného octa, 1 lžičkou soli a olivovým olejem. Přendáme do hlubší pánve, která může jít do trouby.
3. Pečeme pod pokličkou či přikryté alobalem cca 50 min. Následně odkryjeme a pečeme dalších 10–15 min doměkka.
4. Řepu přesypeme do mixéru a rozmixujeme spolu s vývarem dohladka.
5. Poté přelijeme do kastrůlku či kotlíku, krátce povaříme a přimícháme mléko podle potřeby a požadované konzistence.
6. Dochutíme šťávou z citrónu, solí, pepřem a špetkou drceného fenyklu.
7. Podáváme se zakysanou smetanou a kousky mozzarelly.
Jana je srdcař, který nade vše miluje exotické chutě především asijské kuchyně.
Sledujte ji na @zasadnezdrave
Recept na línou hovězí phopolívku
Na vývar:
2 cibule
větší špalík zázvoru (asi 10 cm dlouhý, 3 cm široký)
2 ks citronové trávy
2 badyány
10 cm smotek skořice pravé (c. verum)
1 lžíce koriandrových semínek
3 tobolky zeleného kardamonu
730 g hovězích žeber
420 g hovězí kližky
1/3 (asi 15 cm) bílé ředkve
1 lžíce hrubozrnné mořské soli
1/2 lžíce třtinového cukru
(1 chilli paprička ptačí oko)
1 lžíce rybí omáčky
30-40 ml limetové šťávy
Na dokončení:
- rýžové ploché nudle Phở
- 2 hrsti mungo výhonky
- 2 jarní cibulky
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé thajské bazalky
- 4 lžíce smažené vietnamské cibulky
- 4 lžíce pražených arašídů
(chilli, sriracha, hoisin omáčka)
1. Cibuli odstraňte špinavou a opadavou část slupky, ale celou ji neloupejte, zvýrazní vám chuť i barvu vývaru. Rozpulte napříč.
2. Rozřízněte oloupaný zázvor a řeznými stranami vše opečte na sucho na pánvi do karamelova.
3. Pak opečte stejně na sucho a do voňava koření.
4. Maso omyjte pod vlažnou vodou, osušte a všechno dejte do (pomalého) hrnce, spolu s oloupanou a na čtvrtky nakrájenou ředkví, případně rozkrojenou chilli papričku.
5. Zalijte 2 l vody, přidejte sůl a cukr. Táhněte 10-13,5 hodiny na 2. stupeň (v pomalém hrnci nepřesáhne teplota 100°C). Pak vývar zceďte do běžného hrnce.
6. Ochuťte rybí omáčkou a citronovou šťávou podle vlastní chuti! Já ji totiž ráda třeba víc kyselou, než je asi běžný…
7. Oberte chutné maso z kostí a kusů kližky.
8. Nudle namočte do studené vody na alespoň 30 min, do změknutí. Pak vodu slijte a nudle uvařte v horkém vývaru -> dejte vývar vařit, ale jakmile začne bublat, hned vypněte plotýnku a nudle v něm “poválejte” a uvařte jen v horké vodě – tak dostanou chuť a zároveň se vám neslepí v chumel. Zabere to max. 1 minutu.
9. Do misky pak vložte uvařené voňavé nudle, na ně maso, výhonky, zelenou nať jarní cibulky (zešikma nakrájenou po asijsku), zalijte horkým vývarem, přidejte bylinky, případně chilli, smaženou cibulku, arašídy… a nechte si chutnat!
Martina je mladá maminka a její blog je především o zdravých receptech.
Sledujte ji na @mamachef.cz
Makový cheesecake s jablečno-švestkovými povidly
200 g sušenek
50 g másla
500 g mascarpone
500 g polotučného tvarohu
2 vejce od slepic z volného chovu
100 g mletého máku
65 g cukru
Na povidla:
600 g oloupaných jablek bez jadřinců
1 lžička skořice
vanilka nebo vanilkový cukr
30 g cukru
1 panák rumu nebo pálenky
150 ml vody
2 lžíce švestkových povidel
pár kapek citrónové šťávy
+
1/2 lžičky jemně mleté želatiny
1. Ve food procesoru rozemelte sušenky najemno. Přidejte na plátky nakrájené máslo a opět pomocí mixování spojte ve drolivou hmotu. Dno dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm) vyložte pečicím papírem. Na dno pomocí prstů rovnoměrně namačkejte sušenkovou hmotu.
2. Pečte asi 5-10 minut na 180°C – vyndejte ven, jakmile jsou okraje zlatavé. Ve větší míse společně vyšlehejte tvaroh a mascarpone. Všechny suroviny na krém by měly mít ideálně stejnou teplotu. Poté přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec vmíchejte mletý mák a cukr.
3. Směs přesuňte na předpečený korpus a pečte na 150°C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte v ní ještě tak hodinu – cheesecake se vám díky tomu nepropadne a bude krásně pevný. Po vytažení by se neměl uprostřed třást. Venku nechte cheesecake zcela vychladnout a poté přesuňte do lednice.
Na povidla:
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Poté je nakrájejte na čtvrtky. Do hrnce se silnějším dnem vhoďte jablka, zasypte je vanilkovým cukrem a skořicí. Jablka jen zlehka orestujte a zalijte vodou. Přikryté nechte na mírném ohni dusit asi 60 minut. Hlídejte si však, ať se vám nezačnou jablka připalovat a občas je zkontrolujte a zamíchejte. Dále vše rozmixujte dohladka a vraťte na plotnu. Přidejte zbývající cukr a panák alkoholu. Promíchejte a nechte takto další asi půl hodinu pomalinku zahřívat – můžete popř. i péct v troubě. Poté k jablečným povidlům přidejte 2 lžíce švestkových povidel, trošku citrónové šťávy a důkladně promíchejte. Nakonec přimíchejte želatinu a velmi krátce prohřejte. Stačí opravdu troška, aby vám povidla pak držela. Nechceme z nich ale vytvořit želé.
Dokončení:
Na vychlazený cheesecake položte vrstvu mírně zchladlých povidel. Zdobit můžete čerstvými švestkami nebo jablky a sušenkami.
tedy Adam, který chtěl být původně hasičem, ale když zjistil, že hasič musí rychle vybíhat schody a lézt po žebříku, a stal se foodblogerem. A díky svému osobitému smyslu pro humor se letos stal i objevem na foodblogerské scéně.
Sledujte ho na @tasteofred
Horká čokoláda
Zima se pomalu plíží do našich vyhřátých obýváků (nebo celého bytu, pokud máte garsoniéru) a tak je dost důležité udržovat pitný i tepelný režim. Připravil jsem si proto poměrně složitý recept na horkou čokoládu se skořicí.
Nejdříve si rozehřejme mléko v rendlíku, ale pozor! Mléko nebude to klasické kravské, ale mandlové. Přesně tak, i mandle dávají mléko a tak si dáme do hrnce rovnou dva šálky. Sledujeme a tu a tam promícháme. Přidáme trošku skořice a necháme substanci chutí, ať si mezi sebou dají malé rendez-vous. Když se objeví první bublinka na hladince stejně jako první pupínek na tváři adolescentní mormonské dívky, vypneme sporák a čokoládu, kterou jsme si silou medvědí nalámali na malé kousíčky pomalu vmícháme. Vznikne tak lahodný mok v barvách naděje, lásky a porozumění (hnědá) který vlijete do svého oblíbeného pohárku. Doporučuji pít a u toho v krátkých intervalech ukusovat z hromady marsmellow. Jak můžete vidět dnešní fotosešn se nese v barvách zeleně a je doplněna o knížku Solaris ve stejné barvě. Lehké vánoční čtení které navodí tu správnou atmosféru. Dále jsem sem diagonálně umístil nějaký zvláštní nástroj, jehož funkce mi uniká.
V této kategorii se hodnotila myšlenka, inspirace, progres i zodpovědnost. Přesah. Porotu nadchlo několik blogerů, například Martin Škoda a jeho hashtag #konecplytvani, #neplastuj od Chef Kamu, Kristína Němčková (@made_by_kristina) a to, jak umí motivovat mladé lidi k vaření… Zvítězila Karolína Four. Ze své pozice vystudované odbornice na výživu vysvětluje složení nejrůznějších potravin, popisuje rozdíly mezi potravinami, které mohou na první pohled někomu připadat stejné, vyvrací mýty o stravovacích trendech.
Sledujte ji na www.karolinafour.cz
Mléko: Co si přinesete domů, když koupíte trvanlivé, čerstvé nebo bio?
Mléko lze považovat za téměř ideální potravinu, protože obsahuje nejen všechny základní živiny, ale i většinu vitaminů a minerálních látek. Je skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů rozpustných ve vodě i v tucích (A, D, E a skupiny B) a vápníku. Jedná se navíc o nutrienty s vysokou biologickou hodnotou a dobrou vstřebatelností.
Trvanlivé mléko
UHT mléko je takové, které najdete v obchodech v krabicích v regále a nepotřebuje chlazení. Označuje se někdy taky jako trvanlivé mléko. Mléko ošetřené metodou UHT (Ultra High Temperature) se zahřívá na minimální teplotu 135 °C po dobu alespoň 1 sekundy, kdy dochází ke zničení všech mikroorganismů. Ošetření UHT pomáhá prodloužit trvanlivost neotevřeného výrobku, a to až na několik měsíců bez chlazení.
Využití vysoké teploty ale negativně ovlivňuje základní nutriční složky mléka, dochází k denaturaci syrovátkových bílkovin a hydrolýze tuků, jsou zničeny všechny prospěšné enzymy a klesá obsah termolabilních vitaminů. Tyto změny se poté odráží také na senzorických vlastnostech – na barvě, chuti a vůni mléka.
Čerstvé mléko
Čerstvé mléko najdete v obchodě v chladicích boxech, protože je potřeba ho skladovat při teplotě 4-8 °C, a prodává se buď klasicky v tetrapacku nebo v plastových lahvích. Toto mléko bylo pasterováno, tedy krátce zahřáto na teplotu 71,7 °C po dobu 15 sekund. Jedná se vlastně o stejný proces, který dělala vaše babička s čerstvým mlékem od krávy, když ho dala do hrnce a převařila ho. Během pasterace jsou zničeny choroboplodné zárodky škodlivých mikroorganismů, na prodloužení trvanlivosti mléka ale vliv nemá. Trvanlivost je zhruba dva týdny. Ke snížení výživové hodnoty mléka nebo změně jeho chuti při šetrné pasteraci téměř nedochází.
Mléko s označením bio
U biomléka je rozdíl ve srovnání s nebiomlékem hlavně v ceně. Výkupní cena je dnes 12 Kč/litr, tedy o 3 Kč/litr více, než v případě mléka konvenčního (tzn. „nebio“). Za biomléko lze označit takové, které bylo vyprodukováno na ekofarmě s platným certifikátem. Na těchto farmách jsou pro chov dobytka zákonem přesně stanovené podmínky, od způsobu ustájení, přes krmivo, až po veterinární péči.
Rozdíl mezi konvenčním mlékem a biomlékem může být znatelný pouze v období letních měsíců, během kterých musí ze zákona dojnice z biochovů pobývat na pastvě, v zimních měsících jsou bio krávy krmeny stejně, jako krávy, které na ekologických farmách nežijí. Mléko nadojené během období zkrmování zeleného krmiva může být chutnější a nutričně mírně bohatší. Ve srovnání s běžným nebio mlékem může mít během léta vzhledem ke kvalitnější stravě dojnic o trochu vyšší podíl vitaminu E nebo prospěšných omega-3 mastných kyselin. V zimě je nutriční hodnota bio i nebio mléka prakticky stejná.
Tytyna je přezdívka Kristýny Klejdusové, která pečení vnímá jako své životní poslání.
Sledujte ji na www.utytyny.cz
Mandlové sušenky s kakaovými boby
Spojení sladkého mandlového těsta a hořkých kakaových bobů vás naprosto okouzlí. Vybírejte ale opravdu kvalitní boby, v tom totiž spočívá celé tajemství těchto výtečných sušenek.
Ingredience:
125 g másla
100 g krupicového cukru
lžička vanilkového extraktu
20 ml smetany
125 g hladké mouky
5 g prášku do pečiva
125 g mandlové mouky
40 g nasekaných kakaových bobů
Postup:
Veškeré ingredience vypracujeme do hladkého těsta, které dáme ztuhnout do lednice. Po menších částech těsto vyvalujeme a vykrajujeme z něj požadované tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 7 minut. Necháme vychladnout, skladujeme uzavřené v krabičce.
blog o jídle, ovšem bez zcela bez cukru.
Sledujte ji na @cukrfree.cz
Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Na korpus:
175 g kešu
1 lžička kypřícího prášku
vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
1 vejce
6 lžic plnotučného bílého jogurtu
nastrouhaná kůra z malého bio citronu
Na tvarohovou vrstvu:
135 g tvarohu
85 g zakysané smetany
1 vejce
vanilka
Na makovou vrstvu:
200 g umletého bio máku
Šťáva z půlky citronu
1,5 lžíce skořice
115 g zakysané smetany
1 lžíce másla
1 vejce
vanilka
Na švestky:
1 lžíce rozehřátého másla
1 lžička skořice
Postup:
Kešu rozmixujeme do hladké moučky a vložíme do mísy. Přidáme kypřící prášek, vanilku a citronovou kůru a promícháme. Přidáme zbývající ingredience a společně mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejeme troubu na 175°C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložíme do misky a smícháme. Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložíme do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smícháme je do hladké hmoty. Švestky omyjeme a rozkrojíme napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijeme nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístíme střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládáme švestky. V hrnečku smícháme máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřeme. Vložíme do trouby a pečeme 30–40 minut. Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč necháme při pokojové teplotě vychladnout a poté ho vložíme ještě alespoň na hodinu do lednice.
Moje tipy:
- pokud chcete mít koláč sladší, poklaďte švestkami i samotný korpus a až na něj přidejte tvaroh a mák.
- mák kupujte vždy nemletý a v bio kvalitě, umelte si jej poté sami doma.
Zuzana a Jan jsou milovníci jídla a svou vášeň předávají dál všem turistům, kteří přijedou do Prahy a chtějí ochutnat to nejlepší.
Sledujte je @tasteofprague nebo si pořiďte jejich knížku, kde jsou všechny foodie tipy zaznamenané offline.