Nejlepší a nejsnadnější: 6 způsobů, jak si doma připravit kávu

Existují lepší varianty než kapsle, které zatěžují planetu a svou chutí připomínají kávu jen velmi vzdáleně.

Foto: Shutterstock

Dnes už existuje spousta velmi jednoduchých způsobů, jak si doma připravit opravdu lahodnou kávu. Navíc jednoduše, bez velkých investic a ještě větších přístrojů, které by vám v kuchyni zbytečně zabírali prostor. Pojďme si v nich udělat pořádek, ať víte, který bude pro vás ten nejlepší.

Nezapomeňte, že způsob, jakým kávu připravíte, může ovlivnit intenzitu, a tím i chuť kávy, ale nemění chuť samotnou. Vždy proto začínejte správným výběrem kvalitní kávy. 

"Platí pár základních pravidel, kterých se můžete držet. Chuť ovlivňuje stupeň namletí - světlé pražení je kyselejší, tmavá káva je hořká, tu nejčastěji potkáte v supermarketech. Můžete vybírat také podle země původu - jihoamerické kávy nejsou tak kyselé jako africké, případně využijte klasické dělení arabica a robusta, přičemž arabica je kyselejší a je považována za kvalitnější," prozrazuje pár triků Alice Kratochvílová, zakladatelka e-shopu s kávou Na dno šálku. Mimochodem, když si objednáte kávu tady, můžete přispět na dobrou věc - mezi dodavateli je totiž i Naturpark12, sociální podnik, který zaměstnává zdravotně postižené.

Čerstvě namletá

Káva čerstvě namletá je vždy chuťově bohatší než ta, kterou již namletou koupíte a spotřebujete ji až po několika týdnech. Ideální je namlít si vždy jen potřebné množství kávy.

Podle čeho vybírat mlýnek? Elektrický je rychlejší, ten ruční má možná o něco větší kouzlo. "Vždy je ale dobré vybrat mlýnek s nastavitelnou hrubostí mletí, protože s různým způsobem přípravy se může měnit i potřeba hrubosti namletí," říká Alice.

French press: Nejsnadnější

Pokud začínáte s jiným způsobem přípravy kávy, než je kávovar, nejsnadnější možností je French press. Dbejte ale na to, abyste po přípravě kávu rovnou přelili, sítko French pressu totiž neudrží veškerou kávu oddělenou, okamžitým přelitím do hrnečků proto zajistíte, že nebudete mít v šálku zrníčka kávy. 

"Tajemství je jen ve volbě správného poměru kávy a vody, který by měl být 75 g na 1 litr, nezalévejte vařící vodou, ale maximálně 92°, nechte 3 až 4 minuty stát, až poté stlačte píst," radí Alice Kratochvílová.

Aeropress: Nejlepší na cesty

Jak již název napovídá, jedná se o způsob přípravy, kdy je káva stlačována. Aeropress je skladný, vhodný na cesty a také pro přípravu kávy pro jednoho (naplníte z něj jeden hrneček). Skládá se z pístu, válce a filtru. Kávu připravujete rovnou do hrnečku a jediné, co kromě kávy potřebujete, je horká voda. 

Příprava kávy je snadná. Papírový filtr, který je vhodné prolít horkou vodou pro zbavení papírové chuti, umístíte na dno válce, do něj vsypete kávu a zalíváte horkou vodou po dobu 10 vteřin krouživými pohyby. Horkou vodu s kávou lehce promícháte, nasadíte píst a necháte minutu pracovat. Poté stlačujte cca 30 sekund, až se na konci ozve zasyčení. Káva je hotová. 

V60: Nejpřirozenější

V60 se využívá více než 100 let a název získala díky trychtýřku, který připomíná písmeno V a svírá úhel 60°. Nejen že díky V60 dokážete připravit větší množství kávy, ale také si můžete připravit kávu jemnější chuti. 

Příprava: Papírový filtr nejprve propláchněte horkou vodou, poté vsypte namletou kávu (cca 18 g). Kávu nejdříve navlhčete, zamíchejte, chviličku počkejte a poté pomalu dolijte 250 ml vody. Pokud chcete kávu slabší, stačí si přidat o trochu více vody či si upravit hrubost namletí.

Clever dripper: Nejchytřejší

"Mezi baristy se mu říká chytrák, dripper, který spojil V60 a French press. A svou přezdívku získal proto, že díky ventilku dokáže ovlivnit délku louhování kávy. Vy tak kávu jen zalijete, počkáte dvě minuty, uvolníte ventilek a káva se přefiltruje," popisuje Alice.

Chemex: Nejhezčí

Nejen že honosně zní, on i krásně vypadá. Proto pokud chcete zapůsobit na návštěvu, je Chemex ideální volbou. Do Chemexu, oproti například V60, se vkládají skládané papírové filtry, které podtrhnou elegantní design. 

Dbejte opět na poměr množství kávy a vody (36 g na 600 ml) a na středně hrubě namletou kávu. Pokud ovšem potřebujete upravit intenzitu, pracujte s hrubostí namletí případně poměrem káva:voda. 

Moka: Nejsilnější

Velmi populární pro přípravu domácí kávy je Moka konvička, která v podstatě pracuje za vás. Ovšem má to svá úskalí, při přípravě z Moka konvičky často můžete cítit kávu lehce připálenou, jelikož využívá vroucí vody, respektive páry z ní. Je zároveň nejsilnější alternativou ke kvalitnímu pákovému kávovaru, oproti němu je samozřejmě stále slabší, ale oproti výše zmíněným dostanete kávu nejintenzivnější. 

Čtěte dál