Kdo vyhraje foodblog roku?
Foto: archiv blogu
18. září se budou vyhlašovat vítězové ankety Food Blog roku ve stylovém hotelu Mama Shelter. Na akci bude přes padesát nejlepších českých foodblogerů, které vybrala odborná porota. Najde se mezi nimi nový český Jamie Oliver? Kdo vaří tak, že si zaslouží vaší pozornost?
Porotci prošli práci téměř dvě stě padesáti českých food blogů, z nich poslali do finále ty, jejichž práce v roce 2017 je nejvíc oslovila. Tento výběr pak zúží na nejlepší blogery ve vybraných kategoriích a z nich pak určí bodováním vítěze. Blog, který posbírá nejvíce bodů od poroty v kategoriích Recepty, Fotografie a Foodstyling, protože ty jsou pro jeho fungování nejdůležitější, bude Food Blogem roku 2017. V galerii najdete výběr deseti finalistů. Zkuste si podle nich uvařit!
Uzená batátová polévka
4 porce, 20 minut
• 50 g kešu • 1 střední cibule • 2 střední batáty • ½ lžičky uzené papriky • 1 litr vývaru • hrst šalvěje • 70 g másla • olivový olej • sůl & pepř
1.Den předem namočte kešu a uložte do ledničky.
2. Na lžíci olivového oleje opečte na kostičky nakrájenou cibuli.
3. Do hrnce přihoďte na kostičky nakrájené batáty, zasypte uzenou paprikou a ještě chvíli opékejte.
4. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte do měkka, cca 15 minut.
5. Poté vsypte slité kešu ořechy a polévku rozmixujte do hladka.
6. Dotáhněte solí a pepřem.
7. V rendlíku rozehřejte máslo a ve chvíli, kdy začne bublat, co něj vsypte lístky šalvěje. Smažte zhruba 5 minut nebo dokud není šalvěj krásně křupavá.
8. Polévku servírujte se šalvějovými chipsy a pár kapkami šalvějového másla. Když se budete chtít extra rozmazlit, přidejte lžíci créme fraiche.
Brynzová ovesná kaše se zelím
Na 2 porce
Doba přípravy: 15 minut
¾ hrnku ovesných vloček
100 g dobrého kysaného zelí + trochu na ozdobu
150 g – 200 g ovčí brynzy
½ menší bílé cibule
kousek másla
2 středně velké uvařené brambory
sůl
1. Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody a lehce osolím. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim kysané zelí a po chvilce přisypu i brynzu. Vše dobře promíchám a ještě trochu povařím.
2. Mezitím si oloupu cibuli a nakrájím ji nadrobno. Na pánvi si rozpustím kousek másla a cibuli na něm opeču. Uvařené brambory nastrouhám najemno.
3. Hotové vločky dochutím solí a rozdělím do misek. Navrch nasypu trošku kysaného zelí a nastrouhanou bramboru. Nakonec ozdobím opečenou cibulkou a podávám.
Cuketovo-rýžové placky
Nejprve si dejte péct maso. Plátky vepřové krkovice osolte, opepřete, posypte drceným kmínem a potřete česnekem. Cibuli nakrájejte na kostky, maso posaďte na cibuli a podlijte hrnkem horké vody. Pečte do změknutí alespoň 2 hodiny, v případě potřeby podlévejte. 3 hodiny budou ideální a maso se bude nádherně rozpadat. Po upečení maso natrhejte na menší kousky a smíchejte s vypečenou šťávou a cibulí.
Mezitím si připravte knedlíčky. Vlažné mléko smíchejte s cukrem a instantním droždím, nechte vzejít kvásek. Do mísy přidejte mouku, kvásek, olej a kypřící prášek. Vypracujte hladké a pružné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z těsta odkrajujte stejně velké kousky (bude jich kolem dvaceti) z každého vyválejte placičky asi 1 cm silné. Každou pak potřete olejem ať se neslepí a přehněte. Také mezi ní můžete vložit kousek pečícího papíru. Knedlíčky vařte v napařováčku vyloženém pečícím papírem asi 10 minut.
Knedlíčky pak plňte natrhaným vepřovým, kyselým červeným zelím a ozdobte pažitkou.
Desetiminutové caprese s řepou a pistáciemi
Caprese s rajčaty a bazalkou si nechte na léto. A na podzim a v zimě vyzkoušejte tuhle moji obměnu s červenou řepou, oříšky a s mátou. Myslím, že by vás mohla taky bavit.
Suroviny:
Postup:
1. Opražte si na sucho pistácie a pinie na rozehřáté pánvi.
2. Mozzarellu a řepu nakrájejte na kolečka a vyskládejte je na střídačku na talíř.
3. Sýr s řepou zasypte mátou, drcenými oříšky a zakápněte olejem a balzamikovou redukcí. Osolte a opepřete.
Vepřo knedlo zelo
Na 3 porce budete potřebovat:
Na knedlíčky:
Nejprve si dejte péct maso. Plátky vepřové krkovice osolte, opepřete, posypte drceným kmínem a potřete česnekem. Cibuli nakrájejte na kostky, maso posaďte na cibuli a podlijte hrnkem horké vody. Pečte do změknutí alespoň 2 hodiny, v případě potřeby podlévejte. 3 hodiny budou ideální a maso se bude nádherně rozpadat. Po upečení maso natrhejte na menší kousky a smíchejte s vypečenou šťávou a cibulí.
Mezitím si připravte knedlíčky. Vlažné mléko smíchejte s cukrem a instantním droždím, nechte vzejít kvásek. Do mísy přidejte mouku, kvásek, olej a kypřící prášek. Vypracujte hladké a pružné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak z těsta odkrajujte stejně velké kousky (bude jich kolem dvaceti) z každého vyválejte placičky asi 1 cm silné. Každou pak potřete olejem ať se neslepí a přehněte. Také mezi ní můžete vložit kousek pečícího papíru. Knedlíčky vařte v napařováčku vyloženém pečícím papírem asi 10 minut.
Knedlíčky pak plňte natrhaným vepřovým, kyselým červeným zelím a ozdobte pažitkou.
Linecký koláč
Ingredience (forma 22×19 cm)
Na korpus
125 g hladké mouky
80 g másla
40 g cukru moučka
1 žloutek
pár kapek citronu
kousek másla na vymazání formy a mouka na posypání válu
Na náplň
300 g mražených borůvek + 1 lžíce domácího vanilkového cukru
3 lžičky želatiny v prášku + 4 lžíce studené vody
1 kelímek smetany ke šlehání 33% (210 g) + 1 lžíce domácího vanilkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
Postup
Všechny ingredience na těsto smíchám a vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám minimálně 30 minut v lednici odpočinout.
Horkovzdušnou troubu předehřeji na 170 °C. Formu vymažu máslem a odpočaté těsto rozválím do tenka na moukou posypané ploše. Rozprostřu ho do formy a vytvořím i okraje. Na těsto rozložím pečicí papír a zasypu ho fazolemi. Takto připravený korpus peču 15 minut. Po uplynutí této doby odstraním z korpusu fazole a peču dalších 12 -15 minut.
Mezitím nechám nabobtnat želatinu – smíchám ji se studenou vodou. Pak dám povařit borůvky se lžící vanilkového cukru, občas promíchám (vařím asi 10 minut). Poté je rozmixuji a dám bokem, než na ně přijde řada. Do druhého hrnce dám vařit smetanu, ve které jsem také rozmíchala vanilkový cukr a pár kapek vanilkového extraktu. Jakmile smetana dojde k bodu varu, odstavím ji a vmíchám do ní želatinu (důkladně promíchám). Do smetanové směsi vmíchám borůvky a takto připravenou náplň naliji na korpus.
Koláč nechám vystydnout v lednici … za 3 – 4 hodiny je připravený k servírování. Dozdobím ho čerstvými borůvkami, jedlými květy … já jsem k ozdobení koláče použila také pár skořápek z makronek. Hezké budou i bílkové pusinky, mandličky nebo jiné ovoce dle chuti a fantazie.
Veganský vývar
INGREDIENCE:
4 střední mrkve
2 petržele/pastiňáky
kus celeru
kus kedlubny
2 pořádné cibule
1 hlava česneku
cca 5 cm kousek zázvoru, nakrájený na plátky
čerstvá nebo sušená celerová nebo petrželová nať
několik velkých žampionů
4-6 sušených hub shiitake/ pár hrstí sušených praváků
kus mořské řasy (nepropukne třetí světová, pokud ji nepoužijete...)
3 pořádné lžíce bílé miso pasty
3 lžíce oleje
pár kuliček nového koření
2-3 bobkové listy
lžička celého pepře
lžička sečuánského pepře
jeden svitek skořice
pár sušených chilli papriček
120 ml čínského vína na vaření
cca 4 litry vody
1. Klíčem k úspěchu je opéct veškerou zeleninu. Abychom získali co nejvíce opečené plochy, uděláme co? Přesně, zeleninu nakrájíme na relativně tenké proužky, plátky, kolečka a tak. Cibule přepůlte a klidně se slupkou nakrájejte na půlkolečka, oloupanou kořenovou zeleninu nakrájejte na cca 2-3 mm plátky. Palici česneku stačí překrojit napůl.
2. Všechnu zeleninu naházejte na plech, včetně koření, hub a řasy (v suchém stavu). Smíchejte olej s miso pastou a případně trochou vody, aby se směs dobře spojila. Promíchejte se zeleninou a zavřete do trouby vyhřáté na 200°C, nejlíp s horkovzduchem. Často na pečínku nakukujte a obracejte, aby se nic nespálilo a rovnoměrně ohnědlo. Asi po hodince byste mohli mít hotovo.
3. Přesuňte notně zavadlou a nevábně vyhlížející směsku do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a asi hodinku vařte. V průběhu vaření dosolte. Pokud chcete vývar koncentrovanější, můžete bez poklice, případně ho po scezení zredukovat. V tom případě solte opatrněji.
4. Až je dílo hotové, a po hodině by být mělo, protože pak už toho ze zeleniny zkrátka o moc víc nedostanete, vývar sceďte. Hezky zeleninu v cedníku přimáčkněte, ať z ní dostanete maximum tekutiny. Uchovávejte v lednici, můžete klíďo píďo i zamrazit.
Čočkový salát s gorgonzolou
Co budete potřebovat:
2 – 3 porce, 30 minut
Na salát:
200 g zelené čočky
2 větší snítky čerstvého tymiánu
3 bobkové listy
100 g sušených rajčat
10 cherry rajčat
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce bílého vinného octa
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
hrst čerstvého koriandru
hrst čerstvého kopru
sůl
Na servírování:
100 g gorgonzoly
hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Nejdřív jsem si propláchla čočku, dala ji do hrnce, zalila dostatkem vody (cca 1,5 litru) a společně s bobkovým listem a tymiánem dala pod pokličku vařit asi na 15 minut doměkka. V průběhu vaření jsem čočku ochutnávala a když byla tak akorát na skus (nechceme rozvařenou čočku), tak jsem ji scedila a propláchla studenou vodou.
Mezitím, co se čočka vařila, jsem si nakrájela cherry rajčata i sušený rajčata na menší kousky, najemno jsem nasekala všechny bylinky a nahrubo oříšky. Hotovou čočku jsem ochutila javorovým sirupem, vinným octem a solí tak, aby mi to chutnalo. Radši přidávejte všechny tyhle ingredience po troškách, dokud není chuť podle vás dokonale vyvážená. Vinný ocet přidávám pro kyselost, javorovým sirupem sladím a sůl je jasná:)
Na závěr jsem přimíchala cherry i sušený rajčata, nasekaný bylinky, oříšky a lžičkou jsem dala na salát kousky gorgonzoly.
Pizza z kvasu
na 3-4 pizzy
Potřebovat budete:
Smíchejte, přikryjte a nechte vykynout, ideální je samozřejmě cyklus zopakovat (nemusíte nutně vyhazovat všechno, ale pokud necháte všechen předchozí kvas, celá směs bude zralá už za nějaké 3-4 hodinky). Přibližně v polovině až druhé třetině kynutí kvasu je čas zamíchat si těsto, aby měla naše skvělá mouka čas nabobtnat (tedy měla čas na 3-6 hodinovou autolýzu).
Na tu bude třeba:
Smíchejte mouku a vodu v hrubé těsto, ve kterém je veškerá mouka provlhčená. Přikryjte a nechte v pokojové teplotě stát 3-6 hodin. Poté přidejte kvas, sůl a vypracujte těsto (v robotu 5-6 minut), které se pomalu odlepuje od pracovní plochy, ale ještě je svým způsobem lepivé. Nyní nechte kynout 12-40 hodin v lednici.
Až uznáte za vhodné (nejdříve po 12 hodinách), rozdělte těsto na cca 250g porce a z každé utvořte bochníček. Buď naporcujte celé těsto a do lednice vraťte bochníčky pro další dny v uzavíratelné míse, nebo je nechte odpočívat hodinu-dvě na lince a rovnou poté zpracujte. V nouzi se přiznám, že rovnou zpracovávám a nechávám kynout až hotový kruh, ale výsledek je někdy hůře zpracovatelný a nadýchaný.
Zpracováváme dvojím způsobem – nejdřív bochánek na pomoučené ploše uprostřed zploštíme a prsty rozmačkáme od středu k pomyslným okrajům. Zopakujte s dalšími porcemi to samé. Poté, co se stane z bochánku kruh, pomalu vytaháváme jako tažené těsto. Vytaháváme od středu k okrajům velmi opatrně, abychom těsto nepotrhali a všude ho měli krásně tenké, ale s mírně vyvýšeným okrajem, který bereme jako “madlo”, když těsto vytaháváme vertikálně. Brání-li se, dejte mu pár minut odpočinek. Právě odpočinek těsta a pizzaře v jednotlivých krocích (bochánek, odpočinek, poťupkání, odpočinek, vytažení, případný další odpočinek) umožňuje pohodlnost práce.
Hotové vytažené těsto přesuňte na lopatu vysypanou hrubou krupicí nebo semolinou, potřete ol. olejem a posypejte bylinkami a bramorovu s česnekem na plátky (mňam! moje oblíbená, málo známá i méně fotogenická varianta). Případně klasika sugem, obložte skvělými olivami, nejlepší mozzarelou, případně jinou milovanou zeleninou a dejte péct do pizza pece vyhřáté už od noci na 350 stupňů.
Chybí vám pec a zručnost s lopatou? Tyto nedostatky přiznávám i já, stejně jako potřebu obložit vše najednou a poté jen sázet do pece, abych rychle vytáhla večeři pro celou rodinu v co nejkratším sledu. Co teda dělám? Dávám vyválené placky na pečicí papír vysypaný semolinou, se kterým nehrozí tolik nebezpečí přilepení, ale zase izoluje spodek pizzy od černých puchýřků (fňuk). Svoji troubu rozpálím na 275 stupňů, což je její maximum. Pokud plánujete péct pizzu často, myslete na to u výběru – více je lépe, s 230 upečete chleba, ale pizza ocení každých 25 stupňů navíc. Moje trouba má program na pizzu, což znamená topení ze spoda a ventilaci k tomu, u obyčejných modelů doporučím proste maximum a program horní/dolní pečení s tím, že kámen nebo tál položíte opravdu co nejníž, co se dá.
Právě ten tál je pro pečení pizzy opravdu skvělý, nahřeje se mnohem rychleji, než tlustý šamot a poslouží dost podobně – tedy pizzu ihned nádherně odpíchne, nezchladí se a upeče ji za 5 minut dokřupava i vespod. Čím dáte víc náplně, tím méně křupavá v domácích podmínkách bude. V honbě za nejlepším spodkem ale nemučte pizzu zbytečně dlouho, ať se neusuší sýr a okraje (i proto ji dáváme co nejvíce dospod, u našich jsem často položila místo roštu hlubší plech naopak, aby vzniklo super nízké patro, které ovšem neleží přímo na dně). Vrstva krupice slouží proti důkladnému přilepení k papíru nebo jiné podložce, prostě aby pěkně pizza sklouzla dolů.
Při 275 stupních se pizza upeče za 5.5 až 6 minut nádherně do tygrova, kdy jsou záměrně tlustější okraje křupavé a nahořklé, ale uvnitř vláčné.
Kuře ve sladkokyselé omáčce
na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
OMÁČKA
300g ananasu
100g drcených rajčat
100ml vody
šalotka
stroužek česneku
1 cm tlustý kousek zázvoru
100ml rýžového vína
5 lžic sojové omáčky
3 lžíce melasy
lžíce medu
lžička škrobu rozmíchanou ve 100ml vody
KUŘE
2 kuřecí prsa
100g hladké mouky
150ml sody
1. Ananas, rajčata a vodu dejte do mixéru a rozmixujte vše na hladkou směs. Hotovou směs přeceďte přes jemné síto.
2. Šalotku, česnek a zázvor nasekejte najemno. V hrnci rozpalte 3 lžíce oleje a opékejte je zhruba minutu.
3. Vše zalijte rýžovým vínem a nechejte odpařit alkohol. Potom přilijte rozmixovaný ananas s rajčaty a sojovou omáčku. Přidejte melasu, med a nechejte omáčku 5 až 10 minut vařit.
4. Vmíchejte škrob rozmíchaný ve vodě. Jakmile omáčka zhoustne, tak můžete vypnout plamen.
5. Ve velké míse smíchejte mouku se sodou a připravte hladké těsto.
6. Kuře nakrájejte na kostky, osolte ho a obalte v těstě.
7. V pánvi rozpalte větší množství oleje a maso osmažte z každé strany, dokud nebude zlaté a křupavé.
8. Hotové jídlo podávejte s rýží (2 hrnky) a posypané kešu.
Více informací na www.foodblogroku.cz a na Instagramu @foodblogroku.