Kde se v Praze vydat na gastrocestu kolem světa

Stýská se vám po objevování nových chutí v zahraničních restauracích? Máme pro vás 7 tipů na domácí podniky, které si nenechat ujít a jejichž menu vás zavede na lahodnou cestu kolem světa.

Asie

QQ Asian Kitchen v Mosaic House

Foto: archiv QQ Asian Kitchen

Chybí vám chutě a atmosféra Bali a Tchaj-wanu? Poté se rozhodně vydejte do QQ Asian Kitchen, kterou nově najdete v designovém hotelu Mosaic House. Majitelé a kuchaři Lee Chang z USA (s tchajwanskými kořeny) a Nyoman Purnata z Bali ve svých receptech kombinují suroviny typické pro Asii, ale v Evropě stále nedoceněné. Nabídka restaurace je opravdu pestrá. Vychutnat si můžete například pstruha s chlebovníkem (jackfruit) nebo taco s temperovaným krabem. Milovníci klasického masa mohou sáhnout po bůčku s houbami shiitake nebo pomalu dušeném jehněčím kolenu s kardamomem. "Nečerpáme inspiraci jen z indonéské, tchajwanské či americké kuchyně, ale saháme i po korejské, japonské nebo čínské gastronomii. Máme výhodu, že jsme dva šéfkuchaři a každý z nás vymýšlí stále nové kombinace a postupy,“ přibližuje Nyoman Purnata. To, jak perfektní je jídlo, se odráží také v interiéru. "Stěny naší restaurace zdobí plakáty starých tchajwanských filmů a kameny ze hry mah-jong používáme pro odkládání hůlek. Interiér je plný kontrastů světla a tmy, protože i v našem menu pracujeme s chuťovými protiklady,“ přibližuje jeden z šéfkuchařů Lee Chang. V restauraci nenajdete čínské draky ani bambus, ale elegantní dubový nábytek a designová světla.

Francie

La Gare

Foto: archiv La Gare

Vydejte se do moderní Francie uprostřed Prahy. Restaurace La Gare je uznávána nejen pro svou vynikající francouzskou kuchyni, kterou má na starosti šéfkuchař Jan Kvasnička, ale také pro své jedinečné prostory, které nedávno, stejně jako menu, prošly proměnou. Ty navrhl uznávaný architekt Pavel Kříž ze studia Komplits, kterého můžete mít již spojeného s interiérem olomoucké restaurace Entrée. Součástí je také otevřený gril, na kterém mohou hosté v přímém přenosu sledovat přípravu svého pokrmu. Zvolit můžete například stařené maso, které dokonce naleznete ve zrárně zabudované přímo v interiéru restaurace. Dopřát si zde můžete čerstvé grilované ryby, mořské plody přímo z grilu, slavného kohouta a mnoho dalších skvělých pokrmů. K těm patří i jedinečné víno, a to La Gare rozhodně nabídne. „Nejenom, že si vozíme francouzská vína přímo od tamních vinařů. Rozhodli jsme udělat radost nám a především našim hostům a to tím, že nově rozléváme po skleničce i dražší vína a navíc jsme zařadili po skleničce i originální francouzské šampaňské“ říká Jan Mudroch, generální ředitel gastronomické skupiny GARE Restaurants, do které La Gare spadá. Tento podnik je luxusní, přitom velice svěží, moderní a komfortní restaurace, která potěší každého milovníka skvělé francouzské kuchyně.

Belgie

Les Moules

Foto: archiv Les Moules

V síti restaurací GARE Restaurants ještě chvíli zůstaneme, jen se přesuneme do Belgie. Plody moře všech možných variant, pravé belgické pivo a výběrové víno. To je Les Moules v Pařížské. Užíváte si nákupy v nejluxusnější ulici v Praze či se zde pouze kocháte a vyhládlo vám? Za gastronomickým zážitkem nemusíte nijak daleko. Tento belgický podnik nabízí 130 druhů různých, především belgických piv a pivních speciálů. Samozřejmě nemůže chybět ani skvělá nabídka vín. K věhlasným belgickým pivům patří i slavná belgická kuchyně. Jednoznačně nejpopulárnější jsou tu však hrnce s mušlemi na různé způsoby. Nedílnou součástí jsou samozřejmě ryby, vybraná masa, krevety, chobotnice či luxusní plata mořských plodů. Humra si můžete dokonce osobně vybrat v restauračním akváriu. Les Moules se svým typickým dřevěným interiérem belgické hospody už do Pařížské ulice bezpodmínečně patří. Dokazuje to i fakt, že se Les Moules minulý rok stalo vítězem v oblíbenosti v rámci akce Prague Mussel Week. 

Maďarsko

Nejen Bistro

Foto: archiv Nejen bistro

Hledáte restauraci, kde vám nabídnou nové kombinace chutí a vše s nádechem fine dining? Karlínské Nejen Bistro vyslyšelo vaše modlitby. Toto bistro v lehce industriálním stylu přináší Budapešť do centra Prahy a zaujme vás tu opět nejen gastronomie, ale také interiér, který navrhl architekt Martin Šenberger z Mar.s Architects. Nechybí zde populární otevřená kuchyně a velká okna podtrhují preciznost toho, co dostanete na talíř. Šéfkuchařem je zde Petr Brňák, který má za sebou již působení v restauracích jako je například Entrée či Paloma. Petr rád experimentuje a vytváří neotřelé kombinace jídel z jednoduchých, dostupných a sezónních surovin, čímž zároveň podporují lokální farmáře, chovatele a pěstitele. "Hlavní je přirozenost," říká šéfkuchař Petr. Chce jít proti davu a dle našeho názoru se mu to daří. Většinu věcí si v kuchyni vyrábí sami z čerstvých a kvalitních surovin. Což znamená, že jídelní lístek není tak obsáhlý, ale zato je sezónní. Proto se však velmi často mění, vy tak ale máte možnost zde ochutnávat neustále nová jídla. 

Česko

Mlýnec restaurant

Foto: archiv Mlýnec

Aneb to nejlepší z české kuchyně přímo u Karlova mostu. I Čech a dokonce nefalšovaný Pražák miluje kouzlo historického centra Prahy a jednou z jeho hlavních dominant je jisto jistě Karlův most. Na tento skvost můžete mít jedinečný výhled a zároveň si užívat skvělou gastronomii. To vám zaručí restaurace Mlýnec, kterou najdete na Lávce, hned u již zmiňovaného Karlova mostu, který budete mít přímo na dlani. Šéfkuchař Vladimír Vaníček zde připravuje delikatesy pro tuzemské gurmány. Vychutnat si můžete jeho české menu s hovězím jazykem, kachnou a škubánky, větrníkem nebo libovolné tři chody z menu nabízející rozmanité chutě makrely, lišek, miso, marsala omáčky nebo uzené cibule. Celkový zážitek už pouze podtrhuje dechberoucí interiér společně s otevřenou kuchyní. 

Zvěřina

Deer

Foto: archiv Deer

Ať už zvěřinu milujete či jste ji nikdy neochutnali, Staroměstská restaurace Deer je skvělá volba v této oblasti. Zvěřina je nejen mimořádně chutná, ale je také velmi zdravá. Čeká tu na vás nespočet delikates, mezi kterými najdete například srnčí carpaccio s višňovou majonézou, jemné ravioli plněné jelením masem s hříbky či jelení hřbet s bramborovými noky. Milovníci zvěřiny mohou zvolit degustační menu, ale zastánci sladkého si zde také přijdou na své. Restaurace Deer má vlastní pekárnu a cukrárnu, vše je tak čerstvé a dezert Les nejen fotogenický, ale i lahodný. Restaurace navíc nabízí potěšení nejen pro vaše chuťové pohárky, ale také oči. Kromě skvělých surovin a umu šéfkuchaře Jiřího Eberle zaujme také svým prostředím: dvůr středověkého domu se vzrostlým stromem a bohatou květinovou výzdobou představuje oázu klidu přímo v centru metropole. 

Skupinová degustace

Benjamin

Foto: archiv Benjamin

Jedinečnost prostředí, stolování a fantazie na talíři. Při návštěvě restaurace Benjamin nebudete vědět, zda se kochají více vaše oči či tancují vaše chuťové pohárky. Pouze tři čtyři suroviny, výrazný autorský rukopis a jedinečná chuť. To je tajemství práce nejlepších kuchařských hvězd, k jejichž odkazu se podnik Štěpána Návrata hrdě hlásí. Na menu najdete lahodný chřest v originální variaci s kachnou, žloutkem a hořčicí či křehký hrášek se šunkou ochucený nakyslou verbenou. Parádní chuťové překvapení nabízí také dvojice sladkovodních ryb: candát na másle se smetanou potěší svou delikátní chutí, naopak siven boduje svým překvapivým aranžmá s okurkou, jalovcem a borovičkou. Jako hlavní chod se podává precizně připravené jehněčí s řepou a bezinkou. A po něm již přicházejí na řadu moderně pojaté dezerty – v prvním z nich sází kuchaři na kombinaci meruňky a fenyklu, ve druhém se snoubí chuť medu s heřmánkem. Restaurace je však také jedinečná svým sezením - je zde pouze jeden kulatý stůl přecházející do baru a otevřeno je vždy pouze od středy do soboty. Jestliže se sem tedy se svou rodinou či partou přátel chcete vydat, je třeba mít vždy udělanou rezervaci. 

Čtěte dál