Jste coffee junkie? Toto jsou pravidla přípravy kávy, která potřebujete znát

Talentovaná baristka Petra Davies Veselá nám prozradila, jak vybrat ta nejlepší kávová zrna, jak si připravit dokonalý šálek kávy a kde v Praze najít ty nejlepší kavárny.

Foto: Tomáš Hercog 

Petru Davies Veselou, oceňovanou a úspěšnou baristku, jsme vám představili minulý týden v rozhovoru, kde nám přiblížila nejen její cestu ke kávě a kurzům, které aktuálně organizuje.

Do kávy se zamilovala již dávno, když si otevřela svou vlastní kavárnu, ale je to vztah, kterému se pravděpodobně zavázala na celý život. Ona sama říká, že jí propadá stále a stále dokola - při každém školení, objevení nové kavárny či cestování a navštěvování plantáží. Díky životu zasvěcenému kávě již bezkonkurenčně pozná kvalitní od té horší. "Kvalitu kávy poznáte podle zrnek, aroma, a hlavně její chuti. Základem je samotný původ kávy, a hlavně pražírna, která kávu upražila. Pokud se na balíčku kávy dozvíte, z jaké je země, jakou metodou byla zrna zpracována a kdy byla upražená, už to signalizuje, že se jedná o dobrou kávu,"

Sto lidí, sto chutí

Každý z nás má však jiné chuťové pohárky, a tak není možné přesně říci, která káva je ta nejlepší. Některá chutná po čokoládě, jiná po ovoci nebo také po koření či dokonce zelenině. "Nejradši mám etiopské kávy zpracované suchou metodou. Etiopie nikdy nezklame. Jde celkem jednoduše nakoupit (zelená zrna) a poté i upražit. Miluju, když chutná po čokoládových pralinkách s likérem, což je velmi typická chuť etiopských káv. Také mám moc ráda panamskou odrůdu Geisha, která je ale bohužel velmi drahá. Ta chutná spíše jako čaj. Má často nádech do jasmínu, bergamotu a citrusů," říká Petra. 

Foto: archiv Sage              

Krok za krokem

Výběr těch nejlepších kávových zrn je však někdy oříšek. Pokud si i doma chcete připravit tu nejlepší a nejkvalitnější kávu, důležitý je již výběr pražírny. Poté ale také čerstvost kávy, její spotřeba a skladování. To vše se odehrává ještě před samotnou přípravou, a aniž bychom to věděli, velmi ovlivňuje její finální chuť, ať už jste si oblíbili espresso či cappuccino. V druhém případě na vás však čeká ještě našlehané mléko a ty odvážnější možná i pokus o latte art. Jestliže jste se do něj pustili a nedaří se vám, nevěšte hlavu. Ani zkušeným a oceňovaným jako je Petra to nešlo ihned. "Když jsem se učila latte art, byla jsem doslova nešťastná. Obrázky se mi nedařily a musela jsem se obrnit trpělivostí. Desítky vylitých cappuccin mě ale neodradily a postupně se mi začalo dařit," 

Pro přípravu kvalitní kávy v pohodlí vašeho domova však budete potřebovat více než ta nejlepší kávová zrna - ten správný kávovar. Jaký ale zvolit v době, kdy je jich taková spousta a každý nabízí jiné možnosti? Při přípravě kvalitní kávy na vyšší úrovni pomůže například kávovar Sage, který nám Petra doporučila. "Z pákových kávovarů jsou Sage designově velmi pěkné, praktické, jednoduché na obsluhu. Když se naučíte správně nastavit mlýnek, na kávovarech Sage si připravíte stejně dobré espresso jako v kavárně. Mají také skvělou trysku, a i na těch jednodušších modelech našleháte krásnou mléčnou pěnu. Sama mám ráda model SES878 s displejem, stopkami a vestavěným mlýnkem, nebo také BES920 s duálním systémem a mlýnkem zvlášť,"

Základní pravidla skladování kávy a její spotřeby

  • Ještě neotevřený pytel spotřebujte nejpozději do 3-4 měsíců od pražení
  • ideální doba spotřeby jsou 2-3 týdny od pražení
  • otevřený pytlík spotřebujte nejpozději do 1 týdne (doma), ideální doba je 1-2 dny (kavárny), po otevření balíček zakolíčkujte
  • kávu není dobré přesypávat, nejlépe ji bude v původním balení
  • kávu skladujte při pokojové teplotě
  • kávu nasypanou do mlýnku spotřebujte do 2 hodin
  • namletou kávu spotřebujte ihned

The Naughty Dog

Jestliže rádi zkoušíte nové kavárny, kávy a pražírny, možná jste již slyšeli o The Naughty Dog? Jedná se o pražírnu, kterou si po vedení kavárny a školeních založila sama Petra s manželem Gwilym. "Chtěli jsme se naučit něco nového a posunout se dál. Zatím jsme malinká pražírna a pražíme jednou týdně, ale časem bychom se chtěli rozrůst a pomáhat pražit samotným kavárnám, a pražení zahrnout i do našich kurzů," Zakoupit si ji můžete například na  www.kofio.cz/naughty-dog

Foto: Dominik Šmuhař

Pražský kávový dýchánek

Pokud jste však milovníci kvalitní kávy, ale raději její přípravu přenecháte profesionálům, zeptali jsme se také na pár tipů a doporučení, kam se za ní v Praze vydat. "Skvělých kaváren je v Praze hrozně moc a je těžké vybrat pouze pár. Ale... Za krásným prostředím a skvělou filtrovanou kávou do Mazelab. Pro kváskový chléb a k tomu kávu do Alfabet. Za skvělou snídaní do Pauseterie nebo Café Jen. Pro farmářské dobroty a kávu do Periferie. S knihou v křesílku do La Boheme Café. Na aperol/pivo a kávu k tomu do Kavárny Pražírna… " 

Čtěte dál