Hyaluronová, salicylová, askorbová. Která kyselina je nejlepší pro vaši pleť?

Nejrůznější kyseliny jsou zásadní kosmetickou ingrediencí, která dokáže vyřešit spoustu problémů s pletí od pupínků přes vrásky až po pigmentové skvrny.

Foto: Shutterstock

Co je dobré vědět?

Kyseliny mají velmi rychlý efekt a mohou být přírodního původu, proto si v kosmetice získaly takovou oblibu. Je však třeba mít o nich dobrý přehled a aplikovat je opatrně. Totiž například AHA kyseliny zvyšují propustnost kůže a narušují její ochrannou vrstvu, proto se pak rychleji tvoří pigmentové skvrny. Ideální je tedy volit je v produktech, které používáte na noc, abyste s nimi nechodili na slunce. V opačném případě nezapomeňte na krém s vysokým SPF.

U AHA kyselin také platí, že by se jejich optimální koncentrace v kosmetických produktech měla pohybovat kolem osmi procent. Méně než pět znamená, že už nebudou mít žádný účinek. Kolem 20 mají přípravky pro kosmetické salony a koncentraci nad 70 procent by už měl aplikovat pouze dermatolog.

Vyplatí se kombinovat kyseliny s vitamínem E, který podpoří jejich účinek i regeneraci pleti. Pleť by před aplikací kyselin měla být zdravá a nenarušená. Například po depilaci chloupků v obličeji s kyselinami alespoň týden vyčkejte, aby se depilovaná oblast nezanítila.

Kyselina hyaluronová: Extra porce hydratace

Získala si takovou slávu, protože na sebe váže vodu, a díky tomu zajišťuje pleti okamžitou a dlouhodobou hydrataci. V důsledku toho je pleť i pružnější. Proto je skvělou volbou pro hodně suchou pleť, ale i pro každého, kdo chce zpomalit stárnutí. Voda totiž dodá pleti objem a vyplní vrásky. Právě pro tuto vlastnost se kromě intenzivních sér a krémů používá i do injekčních výplní.

 

Kyselina askorbová: Proti pigmentovým skvrnám

Kyselina askorbová je vlastně vitamín C, tedy vůbec nejsilnější antioxidant. Oceníte ho zejména při boji proti pigmentovým skvrnám. Snižuje totiž produkci melaninu, který má nadměrnou pigmentaci na svědomí. Umí zároveň rozjasnit i pomoct přirozené tvorbě kolagenu v pleti, která je pak pevnější.

 

AHA kyseliny: Proti akné i skvrnám

Dříve se jim také říkalo ovocné kyseliny, protože se často získávají z ovoce. Patří sem kyselina citronová, vinná, jablečná, ale také kyselina mléčná, která vzniká při srážení mléka nebo kvašení zelí, či kyselina glykolová. Snese je i citlivá pleť, ale nejvhodnější jsou pro mastnou pleť se sklony k nedokonalostem. Poradí si však i s pigmentovými skvrnami a jizvičkami, které vznikají právě po akné. Hlavní funkcí těchto kyselin totiž je, že odstraňují odumřelé buňky z povrchu pokožky. Tím také podpoří její regeneraci.

 

Kyselina salicylová: Pro hloubkové čištění

Ve skutečnosti patří do skupiny BHA kyselin, které však mají k AHA velmi úzký vztah, co se týče chemického složení, a také mají podobný efekt pro pleť. Výhodou je, že jsou o něco šetrnější. Nejpoužívanější je právě kyselina salicylová, protože se dokáže dostat až hluboko do pórů a vyčistit je. Působí navíc protizánětlivě, takže včas zarazí šíření infekce například v pupíncích.

 

Kyselina ferulová: Když je pleť unavená

Tento antioxidant byste našli v semínkách jablek a pomerančů. Často jej najdete v přípravcích určených do znečištěného městského prostředí. Dokáže totiž odstranit následky, kterými toto prostředí pleť poškozuje. Nejlépe zbaví únavy, zašedlého matného tónu a nezdravého vzhledu v kombinaci s vitamínem C a E.

Čtěte dál