Eva Che: Na umění miluji především spojení díla s příběhem, který za tím stojí

S vydáním speciálního Art Issue jsme si o umění a múze tohoto čísla, Toyen, popovídali i s osobnostmi aktuální české scény. Tentokrát jsme oslovili výjimečnou Evu Che, módní inspiraci, která se navíc zajímá o umění v různých formách. Jednou z nich je například její speciální projekt CheHub Private Experience.

Foto: archiv osobnosti

K jakému druhu umění máte největší vztah? 

Na umění miluji především spojení díla s příběhem, který za tím stojí. Může to být cokoliv, od malby či sochy až po architekturu, ale jak se k tomu umělec dostal, mě zajímá nejvíce. Také vizuál díla po zdůvodnění vypadá jinak. Strohým výtvorům bez příběhu chybí vždy ono kouzlo, a to pro mě pak umění ani není.

Jaké umění byste si přála mít ve svém obývacím pokoji, kdybyste si mohla dovolit pořídit cokoliv na světě?

Svou sochu nebo alespoň bustu.

Jaké umění či sběratelský kousek naopak už doma máte?

Dubnovou obálku Harper's Bazaar!

Vaše nejoblíbenější dílo umělkyně Toyen?

Její surrealistické dílo „Zbytek noci“ z roku 1934. Od názvu až po tu hrst popraskaných očí, co je na obraze, mi to zkrátka připomíná mě.

Foto: archiv osobnosti

Kdy naposledy jste si připadala jako Toyen?

Právě teď, když se dívám na to dílo, co mi je nejbližší. Evokuje ve mně většinu mých večerů.

Zaznamenali jsme, jako mnoho dalších, váš projekt CheHub Private Experience, který propojuje gastronomii s uměním. Mohla byste nám ho představit blíže?

Ano, CheHub Private Experience je můj malý kulinářský projekt, který vznikl krátce po tom, co jsem si otevřela maličké rodinné bistro v Kutné Hoře. Zjistila jsem tak, co zásadního mi ještě chybělo k tomu, aby byli šťastní nejen všichni u stolu, ale i já. Od začínajícího podniku, který byl ve velmi krátkou chvíli střídavě otevřený a zavřený, se nemohlo očekávat, že přiláká většinu lidí z mého okolí, navíc je docela daleko. Mnoho lidí ode mě také spíše očekává jídla z mořských plodů, což se v bistru prozatím nedělá - donutilo mě to se zamyslet nad tím, jak kulinářsky uspokojit všechny, kdo má zájem ode mě něco vyzkoušet, aniž by museli někam jezdit - a takto vzniklo CheHub Private Experience - velmi osobní setkání v jakékoliv kuchyni :)

Předtím, než klient dostane menu, zodpoví mi pár otázek ohledně preferencí - co on / ona a zbytek stolu jí či nejí a naopak miluje, co ode mě očekávají a další. Vznikne tak menu na míru, protože to má, podle mě, v životě téměř ve všem největší hodnotu, a navíc je to určitý projev respektu k odlišným chutím.

Propojení této privátní akce s uměním vzniklo v momentě, kdy jsem potkala Olgu Trčkovou a její tým. Společně jsme u nich v umělecké pevnosti DSC Gallery propojili kulinářský zážitek s uměním a tato akce je tedy náš společný počin. Většina z nich byla zatím pro uzavřenou společnost, takže zjistit dané preference nebyl problém. Ta nejzajímavější část je ale to, že sedí v privátním salonku s otevřenou kuchyní a umění, které je vždy jiné, je všude kolem nich. Díky spojení lahodné kuchyně, umění, prostředí a skvělého týmu to má pokaždé neskutečnou atmosféru!

Tímto bych uzavřela CheHub Private Experience a pevně doufám, že se brzy potkáme nejen tam, ale také na pivu v malém bistru CheHub!

Speciální dubnové Art Issue Harper's Bazaaru je stále v prodeji! 

Čtěte dál