Díky, kávo!

1. října je mezinárodní den kávy. Stojí to za oslavu, protože jaký by byl náš život bez kafíčka? Unavený, bez kaváren a radosti. I proto tenhle svátek jaksepatří oslavíme.

Foto: archiv Starbucks

Možností se nabízí hned několik: 

Vychutnáme si novou chuť
Foto: archiv Nespresso

Nespresso uvedlo řadu nových káv z různých světadílů a regionů, a díky tomu můžete poznat různé chuťové nuance. Například káva z africké Nikaragui chutná sladce, a to díky metodě „black honey”. Ta spočívá v ponechání kávových zrn ve slupce, zatímco se zrna suší, a to jim umožňuje natáhnout do sebe mnohem větší množství přírodních cukrů. 

Kapsle Master Origin Nicaragua, Nespresso, www.nespresso.com, 109 Kč za balení. 

Vyzkoušíme novou kavárnu
Foto: archiv Starbucks

Starbucks otevřel první Reserve store v České republice. Nová kavárna je zaměřená na výjimečné druhy kávy, které pocházejí od drobných pěstitelů a kromě unikátní chuti přinášejí i doušek výjimečnosti – objem sklizně je totiž tak malý, že v nabídce často vydrží jen pár týdnů. Kromě kávy si tu užijete i designový interiér, kterému dominuje dřevo, pohledový beton a měď. Kávu si zde můžete nechat připravit klasickým způsobem, ale i alternativními metodami jako je siphon, pour-over nebo chemex.

Kavárnu najdete v Praze v Jungmannově 24. 

Kávu si užijeme i v koupelně
Foto: archiv Biorganica

Čokoláda obsahuje lipid anandamid, známý také jako čokoládový amfetamin. Má schopnost zlepšit náladu a tlumit depresi. Bio čokoládová maska od značky Inlight je ideální pro unavenou, povolenou a zašedlou pokožku bez barvy. Obsahuje bio kakaový prášek, který pohladí všechny smysl, a kromě toho i za studena lisovaný arganový olej, který si poradí si i s poškozenou pletí, obsažený olej z růže zase uzdravuje a navrací pleti přirozenou rovnováhu. Maska v sobě má i prášek ze stromu baobab nabitý antioxidanty, který jemně odstraňuje zbytky odumřelé kůže a napomáhá rychlé obnově pleti.

Prodává Biorganica.cz za 895 Kč. 

Budeme fandit Fairtrade kávě
Foto: archiv

Fairtrade dlouhodobě usiluje o to, aby pěstitelé ze zemí takzvaného globálního jihu dostávali za své komodity spravedlivou výkupní cenu, která jim umožní udržitelné hospodaření na jejich farmách. Dociluje toho stanovením minimální výkupní ceny, která chrání pěstitele před takových poklesy ceny kávy na světových trzích. U nás nabízejí fairtrade kávu řetězce Tchibo nebo pražírna a síť kaváren mamacoffee a pražírna Fair&BIo a další. 

Vytvoříme si dezert s kávou v hlavní roli
Foto: archiv Kitchenstory

Marina a Jiří Kučovi alias Kitchenstory na rodinné oslavy rádi připravují tiramisu. Je to dezert, který si všichni oblíbili a navíc vypadá naprosto efektně. Skvěle chutná s bobulovitým ovocem, ale perfektní je i bez něj. 

Ingredience: 

250 g mascarpone

2 vajíčka

4 lžíce cukru

mandlový likér Amaretto

silná káva

8 kusů bezlepkových cukrářských piškotů

hrst ostružin a hrst borůvek

Postup:

1. Žloutky oddělte od bílků, ty si dejte do zvláštní mísy a vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Ke žloutků následně zamíchejte mascarpone.

2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte ke žloutkům s mascarpone. Vznikne vám základní krém.

3. Uvařte si opravdu silnou kávu, do které nalijte kapku mandlového likéru Amaretto. Musíte s ním opatrně,  abyste ho tam neměli moc. Cukrářské piškoty následně namočte v kávě a vyložte s ním dno skleničky, ve které budete dezert podávat. My jsme použili bezlepkové cukrářské piškoty a byly super!

4. Necelou polovinu ostružin a borůvek spolu rozmixujte v mixéru, abyste si udělali ovocný přeliv. Pokud máte ovoce dostatečně zralé, není třeba ho doslazovat, ale pokud to není úplně ono, můžete použít med. Do každé skleničky tak přijde půl až jedna lžíce přelivu na piškoty.

5. Nakonec sklenici naplňte připraveným krémem z mascarpone a dejte zatuhnout do ledničky, alespoň na 2 hodiny.

6. Před servírováním použijte k dozdobení zbývající ostružiny s borůvkami.

Čtěte dál