Chile krok za krokem

Brazílie byla odjakživa exotickým emblémem kontinentu, Peru dobylo svět gastronomie, ale nejvíce sofistikovaný stát, přezdívaný Švýcarsko Jižní Ameriky, stále zůstává zahalen tajemstvím. Poznejte Chile prostřednictvím autentické mozaiky, kterou pro nás připravil Milosh Harajda.

Foto: archiv

Pod nekonečnou oblohou

Milovníci jasné hvězdné oblohy by měli na svůj seznam připsat výlet do pouštního města San Pedro de Atacama. Momenty, kdy vám nad hlavou vzlétne hejno plameňáků nebo vás pustinou provází malá lama, jsou celoživotní zážitky. Obzvláště fascinujícím je pramen Termas de Puritama, který se vine uprostřed Atacamy a lemuje ho hustá vegetace. Laguny, které potok vytvářejí, fungují jako malé přírodní bazény přístupné veřejnosti.

Z výšky

Pokud chcete poznat terén Chile z ptačí perspektivy a bojíte se letu horkovzdušným balonem, fotograf Guy Wenborne vám poskytne komplexní zážitek. Expert na přírodní panoráma žije v Santiagu, ale jeho fotografické portfolio mapuje pestrou část země, jejíž délka je něco přes 4300 kilometrů a najdete v ní vyprahlé pouště i majestátní ledovce.

Božské bistro

V srdci čtvrti Providencia v Santiagu najdete gastroklenot, který vás na první pohled dostane svou nenucenou elegancí a indoor-outdoor dining conceptem. Bistro Ambrosiaje ideální na pozdní oběd, happy hour nebo večeři s degustačním menu, které sestavila šéfkuchařka Carolina Bazán. Rodinný podnik, který svou nabídku pravidelně obměňuje, je povinnou zastávkou, pokud chcete poznat současnou chilskou kuchyni. Carolina vydala vlastní knihu a její chrám nabízí i rozvoz, ale kdo by se chtěl připravit o zážitek z jejího food stylingu?

Oslava betonu

Jestli během návštěvy Chile plánujete výlet mimo hlavní město, vaším prvním cílem by měla být vesnička Los Vilos, která se nachází dvě hodiny od tepajícího Santiaga. Rezervujte si tu přes Airbnb na víkend betonový dům, který navrhla architektka Cecilia Puga, a dostanete lekci o tom, jak současná architektura respektuje kontext prostředí, ve kterém vzniká. Stavba Bahía Azul se stala světoznámou díky své unikátní konstrukci střechy. V interiéru prvního patra budete mít pocit, že se plavíte na betonové lodi napříč Tichým oceánem. Stavba se loni objevila i na obálce T Magazine, přílohy New York Times, v rámci speciálu o chilské architektuře.

Foto: archiv

Nejlepší výhled 

Nejromantičtější procházkou v Santiagu je kopec Santa Lucía, který se nachází uprostřed historického centra. Hustá vegetace, kamenné chodníky a fontány ostře kontrastují se scenerií města, nad kterým se tyčí zasněžené Andy. Po výstupu na vrchol se jděte osvěžit do nedalekého hotelu Singular, který má nádherný rooftop bar. V jeho blízkosti se nachází autentická spleť bister, kaváren, galerií a klubových kin.

Fine dining

Restaurace Boragó je pojem, chrám experimentu, kde nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Degustační menu má 15 chodů a estetiku food stylingu lze bez nadsázky označit za formu umění na pomezí performance a installation art.

Talent

Food bloger, fotograf, food stylista a nejnovější zanícený tvůrce keramiky Santiago Sahli je talent, který se vyplatí sledovat. Loni vydal svou první kuchařku fresh receptů na léto a aktuálně ve svém ateliéru připravuje sérii originálních objektů z pálené hlíny. 

K moři

Víkend znamená odliv Chilanů z města směrem k oceánu. Oblíbeným místem, které evokuje kalifornskou scenerii seriálu Sedmilhářky, je letovisko Zapallar, kam autem ze Santiaga dojedete za dvě hodiny. Jde o vilovou čtvrť protkanou malými butik hotely a vyhlášenou přímořskou restaurací Chiringuito, kde se potkáte nejen se všemi místními, ale kde vám při prosluněném obědě budou dělat společnost i pelikáni.

Na brunch a shopping

Pokud chcete utéct před ruchem hlavního města, zastavte se ve čtvrti Vitacura, kde najdete spoustu malých galerií a kaváren. Čerstvé květiny koupíte přímo uprostřed bulváru Costanera v Canasto de Flores, které je v Santiagu považováno za jedno z nejlepších květinářství. Na brunch doporučuji zajít do hotelu Bidasoa, který si můžete vychutnat v útulné zahradě s bazénem, a poté si zajít do Museo de Moda, které je hned naproti. Na večer si udělejte rezervaci v restauraci Osaka, která má kromě Chile i sestru v Buenos Aires.

Více se dočtete v lednovém vydání Harper's Bazaaru. Právě v prodeji! 

Čtěte dál