Baristka Petra Davies Veselá: Zamilovat se do kávy je snadné

Kávě propadlo již mnoho z nás a jinak tomu nebylo ani u již úspěšné a talentované baristky Petry Davies Veselé. Ta si s Harper's Bazaar popovídala o tom, co ji ke kávě přivedlo, jaké kurzy organizuje a co ji vnuknulo myšlenku, napsat o kávě knihu. A co chystá do budoucna?

Foto: Tomáš Hercog 

Petra Davies Veselá patří k nejlepším baristům u nás. Vyhrála Mistrovství ČR (soutěž Mistr kávy) v letech 2005 a 2007, několikrát se umístila na 2. a 3. příčce a reprezentovala Českou republiku i na Mistrovství světa baristů v Bernu a Kodani a na Šampionátu v latté art v Antverpách. Pyšnit se však může mnoha dalšími životními úspěchy, které obsahují například vydání knihy, vedení vlastních kurzů kávy a stala se ambasadorkou firmy Sage. 

Co vás přivedlo k lásce ke kávě?

Láska ke sladkostem – dortíkům, čokoládě… Měla jsem od malička sen si otevřít vlastní cukrárnu. Ta už ale v našem městě byla, tak jsem nakonec skončila u kavárny. Káva a dortíky jsou přeci perfektní kombinace. Než jsem kavárnu otevřela, byla jsem naprosto nedotčená. Kávu jsem nepila a ani jsem netušila, jak ji připravit. Všechno jsem se postupně naučila a naprosto kávě i její přípravě propadla.

Jaký moment byl ve vaší kariéře klíčový a vzpomínáte na něj nejraději?

Byl to moment, kdy jsem navštívila prostory mojí budoucí kavárny. Přestože prostory nebyly v ideálním stavu, věděla jsem, že to je ono. Že to je to místo. V den prohlídky končil konkurz o pronájem těchto prostor a já musela ještě ten stejný den dát dohromady projekt, který jsem později prezentovala před městskou radou.

Kdo vás nejvíce naučil?

Inspiraci jsem vždy čerpala na soutěžích, na internetu a od mých zkušenějších kamarádů z oboru. Nejvíce mě ale asi ovlivnil později můj manžel Gwilym, který je Mistr světa v přípravě kávy. Potkala jsem ho sedm let nazpátek, zrovna když jsem prodala svou kavárnu. Spolu jsme se více zaměřili na kurzy, otevřeli si vlastní pražírnu a navzájem se každý den podporujeme a posunujeme dál.

Napsala jste dvě knihy o kávě. Co vás k tomu vedlo?

Nápad jsem měla v hlavě dlouho, ale do samotné realizace jsem se pustila díky Zuzaně Jíňové z nakladatelství Smartpress, která si mě doslova našla. První moje Kniha o kávě vyšla v roce 2010, kdy na našem trhu nebyla žádná jiná kniha, která by se kávě natolik věnovala. I to byl důvod, proč jsem se do psaní pustila. Aby se rozšířilo povědomí o výběrové kávě – nejen jako rostlině a surovině, ale i o její přípravě. Od roku 2010 se toho hodně změnilo, a tak jsem byla ohromně ráda, že jsem mohla v roce 2018 vydat novou, Velkou knihu o kávě. Ta vychází z té původní, ale přidala jsem řadu kapitol, postupů a informací. A s Davidem Židlickým jsme nafotili kompletně nové fotografie.

Foto: archiv Smart Press

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.

Mimo jiné jste také začala pořádat kurzy kávy. Jaké nabízíte a který máte nejraději?

Kurzů nabízíme celou řadu. Ať už pro kávové nadšence, domácí uživatele, ale i pro baristy a kavárny.  Každý si u nás vybere to své. Nejčastěji pořádám Základní školení, kde je od každého trochu. Jak teorie o kávě, jejím zpracování a pražení, tak i příprava – nastavení mlýnku, příprava espressa a cappuccina, čištění.

Já sama mám nejradši manželovo školení Smysly a káva, kde učíme rozpoznat různé chutě a vůně v kávě.

Co vás k založení kurzů vedlo?

Na kurzy mě navedli zákazníci z kavárny. Často se vyptávali, jestli bych neuspořádala nějaký workshop, přednášku. Pomalu jsem pořádala malá školení přímo za provozu v kavárně. Časem se školení rozrostla a pronajmula jsem si tedy prostory kousek od kavárny. Nakonec školení zvítězilo nad kavárnou a často školíme i 5x týdně.

Kdo kurzy nejvíce navštěvuje a jak se na ně mohou přihlásit naši čtenáři?

Nejvíce k nám chodí domácí uživatelé a nadšenci. Účastní se i větších a složitějších školení, protože se chtějí o kávě a její přípravě dozvědět co nejvíce. Spousta lidí také přichází, protože dostali kurz jako dárkový poukaz.

Nejjednodušší je vybrat si školení na našich stránkách www.kavovekurzy.cz, kde čtenáři najdou nejen nabídku různých kurzů, ale i aktuální volné termíny. Přes stránky se mohou rovnou na daný termín přihlásit. Všechny naše kurzy jdou také koupit jako dárek. Na www.gwilymdavies.cz je nabízíme i v angličtině, případně poté na stránkách www.sagecz.cz.

Foto: archiv Sage              

Koho raději učíte - nadšené začátečníky nebo profesionály, kteří se chystají otevřít si svou vlastní kavárnu?

Oboje má něco do sebe.  Začátečníci, kteří jsou nadšení, nemají většinou žádné zlozvyky a učení je potom daleko jednodušší. Na druhou stranu mě baví i otázky od již zkušenějších baristů.

Zmínila jste svou kavárnu, kterou jste ale poté prodala. Nelitujete toho?

Kavárnou to všechno začalo a bez ní bych nebyla tam, kde jsem. Práci v ní jsem měla opravdu ráda a užívala si každý den, ale bylo to náročné a vidina volna byla skoro nereálná. Nakonec se mi naopak ulevilo a kávové kurzy pro mě mají daleko větší smysl, naplňují mě. Mám radost, že mohu informace předávat dál. A že mohu trochu lépe plánovat i normální život, což s kavárnou úplně nešlo.

Co bylo na vlastnictví své vlastní kavárny nejlepší?

Naprostá nezávislost. Že jsem si mohla práci dělat podle sebe a že jsem nebyla zaměstnancem. Miluju organizování a plánování, což se mi v kavárně ohromně hodilo.

Co chystáte jako další krok?

V tuto chvíli nechystáme nic velkého. Školení máme plná většinou na dva měsíce dopředu, což je úžasné. Kurzy se snažíme stále vylepšovat. A to stejné platí pro pražírnu. No a časem se mi třeba splní můj velký sen… přesunout se k moři. A tam si otevřít pražírnu.

Čtěte dál