Architektura, která ctí okolní přírodu, a dokonce jí prospívá

Ve světě cestování už slovo „udržitelnost“ nestačí. Novým trendem jsou místa, která životní prostředí nejen šetří, ale aktivně mu i prospívají. O tom, jak může vypadat relax s přidanou hodnotou, jsme hovořili s Amandou Ho, spoluzakladatelkou platformy Regenerative Travel.

Foto: archiv resortu

Jak si představujete pobyt v hotelu, který myslí na planetu? Už dávno to totiž neznamená jen cedulku s „revolučním“ upozorněním, že ručník můžete použít i dvakrát, a miniatury s přírodní kosmetikou. V roce 2013 si to uvědomil i David Leventhal, majitel ekoresortu Playa Viva v Mexiku, když neustále narážel na své hosty, kteří si mu stěžovali, že mají problém najít podobně luxusní a přitom „zelený“ hotel jako ten jeho. O dva roky později se potkal s newyorskou lifestylovou novinářkou Amandou Ho, které toto setkání změnilo život. „Nasměrovalo mě to k hledání smysluplných příběhů. Natočila jsem krátký film o boji proti pytlákům v Keni a dokumentovala klimatické změny v Antarktidě,“ říká pro Harper’s Bazaar Amanda Ho, která společně s Leventhalem založila platformu Regenerative Travel. Ta sdružuje nezávislé resorty a hotely, které vyznávají filozofii, že turismus nemusí být jen zlo, ale že může pečovat nejen o lidi, ale i o krajinu. Jsou to pečlivě vybraná místa po celém světě, jejichž architektura ctí okolní přírodu, do podnikání zahrnují místní komunitu, snižují spotřebu energií a snaží se nejen o co nejmenší zásah do ekosystému, ale i o jeho podporu. „Jde o odklon od předvídatelného a o větší propojení s lokálními komunitami a ekosystémem. Regenerační cestování jde dále než udržitelnost. Pracuje s myšlenkou, že byste měli místo zanechat v ještě lepším stavu, než v jakém jste ho našli,“ dodává Ho, která se právě vrátila z portugalského resortu Craverial Farmhouse, prvního evropského letoviska, které na seznam platforma Regenerative Travel zařadila. „Mají vlastní biozahradu, kde si můžete užít kontakt s přírodou a chovanými zvířaty, a 70 procent ovoce a zeleniny, které používají v kuchyni, si pěstují sami,“ vysvětluje Amanda Ho.

Ještě dále v péči o okolní prostředí jde skotský Alladale Wilderness Reserve, luxusní hotel hluboko v srdci Skotské vysočiny, který kromě zero-waste hydroponické zahrady a nespočtu aktivit od rybaření až po stylové střílení hliněných holubů, vede i vlastní program, který má zdejší přírodě vrátit její původní divokou krásu. Aktivně zalesňují kopce a snaží se o zvýšení počtu původních druhů zvířat včetně skotské kočky, jednoho z nejohroženějších živočišných druhů na světě, či orla skalního.

Nemusí jít ale vždy jen o záhonky či zeleň. Ve Fogo Island Inn na Newfoundlandu dostane každý návštěvník přiděleného domorodého průvodce, který je seznámí s životem místních, ať už je to výlet po moři s ostříleným mořským vlkem, nebo seznámení se s místními kulinářskými specialitami, které jinde nenajdete.

Více se dočtete v zářijovém Harper's Bazaaru. Právě v prodeji. 

Čtěte dál