Ajurvédský čaj je skvělý na detox i imunitu

Jak si v době home office vyzkoušet lahodný a léčivý nápoj, který se určitě stane vaším každodenním rituálem.

Když potřebuji posílit imunitu, a to zrovna nemusí kolem mě ve vzduchu kroužit koronavirus, snažím se poslouchat, co si moje tělo přeje. Včetně detoxu. A tak si denně vařím nápoj podle ájurvédských zásad. Především kurkuma je v přírodním lékařství doceněné antibiotikum a antivirotikum, což nás v téhle chvíli zajímá. Mám ji doma v podobě čerstvého kořene, ale dobře funguje i kurkuma mletá. Přidaná semena koření podporují správné trávení a zažívání, které je pro zdraví celého organismu zásadní. Pepř znásobuje účinky kurkumy. A med? Osladí váš život.

Foto: Shutterstock

Ingredience:

1 litr vroucí vody

1 lžíce kořenu kurkumy jemně krájeného na plátky (nebo 1 čajová lžicka mleté kurkumy)

2 lžíce zázvoru jemně krájeného na plátky

2 lžičky semen koriandru

2 lžičky semen římského kmínu

2 lžičky semen fenyklu

pár kuliček černého pepře

1-2 sáčky či 2 lžíce zeleného, heřmánkového, mátového či tulsi čaje

možný je med, citron, limetka a kardamom

Postup:

Jednoduše uvařte vodu. Nejlépe do french pressu vložte nakrájenou kurkumu, zázvor, semena a čaj a nechte 5 minut louhovat. Pokud vydržíte i intenzivnější chuť kurkumy a zázvoru, můžete vše 5 minut povařit, než čaj přelejete do french pressu. Pak už stačí jen scedit. Med trochu sníží palčivost zázvoru. Tento nápoj chutná skvěle i chlazený a lze ho znovu ohřát.

Čtěte dál