7 kyselin - skloubení vědy a přírody pro krásnou pleť

Které kyseliny vám v kosmetice pomáhají? Vyberte si tu nejvhodnější pro vaši pleť.

Foto: Shutterstock

Pozorně si čteme o tom, co jíme, vyhledáváme informace o benefitech potravin pro naše tělo, a to samé platí i pro naši pleť. Díky rychlému přístupu k novým vědeckým poznatkům a inovacím v laboratořích velkých i malých značek máme nyní možnost vybírat ze širokého spektra výrobků. Jak ale vybrat ten, který nejvíce sedí zrovna vám?

Proč se zrovna kyseliny staly „zlatým standardem” v péči o pleť? Odpověď je jednoduchá - jsou univerzálním a navíc velmi šetrným pomocníkem v rámci obnovy buněk. Naše pleť je hromadí na svém povrchu záměrně. Slouží totiž jako ochrana proti volným radikálům a škodlivému slunečnímu záření. To však zároveň zpomaluje vytváření buněk nových, a tím samým prodlužuje výskyt jizev či pigmentace. Při větším nahromadění nečistot a odumřelých buněk na povrchu se také ucpávají póry, což způsobuje zánětlivé reakce, a tím i výskyt pupínků, které postihuje nejen dospívající jedince, ale i velké procento mužů a žen nad 25 let. 

Kyseliny rozpouští vazby, které drží ony odumřelé buňky a nečistoty pohromadě, a tím snáze se i odstraňují z povrchu pleti. Tento druh čištění je o mnoho efektivnější a šetrnější než to mechanické - pomocí tvrdých peelingů, speciálních kartáčů a jiných beauty pomůcek. Ty mohou naopak pleť ztenčovat a způsobit tak odhalení kapilár, kterých se jen tak lehce nezbavíte. Mechanické kartáče navíc mohou být velmi příjemným zázemím pro bakterie, a tím nadělat ještě více škody.

Čistá pleť - zbavená odumřelých buněk a nečistot, posílá signál o tom, že je „obnažená”, aby pro svojí ochranu začala produkovat nové buňky. Tím pádem se zrychluje jejich obnova, rychleji se hojí pigmentace, jizvičky, a v některých případech napomáhá i produkci kolagenu.

Všechny tyto kyseliny (a především kyselina retinová) činí pleť velmi citlivou na slunce, a proto je nutné chránit pleť denním nošením ochranného faktoru.

Existuje jich však spoustu druhů a každá se zaměřuje na něco trochu jiného. Vybrali jsme pro vás ty nejznámější, abyste si mohli vybrat „tu svoji”.

Salicylová kyselina

Patří do kategorie BHA (beta hydroxy acid) a získává se buď z vrbové kůry, nebo synteticky. Má větší molekuly, díky kterým zůstává na povrchu pleti, kde velmi účinně působí v boji proti akné. Na rozdíl od jiných kyselin je rozpustná v tucích, díky čemuž proniká do pórů mastnější pleti lépe a efektivně čistí nečistoty. Je také účinná při zklidnění zánětů a v boji proti akné. Krom čistících prostředků a tonik se může používat i pouze lokálně na postižená místa.


Glykolová kyselina

Patří do kategorie AHA (alpha hydroxy acid), a získává se z cukrové třtiny. Na rozdíl od ostatních kyselin jsou její molekuly nejmenší, a tudíž nejlépe ze všech proniká do hloubky, kde bojuje proti prvním známkám stárnutí. Je velmi účinná v boji proti pigmentaci a jizvičkám, regeneruje pleť a zlepšuje její celkový tón. Obecně se glykolová kyselina doporučuje pro starší pleť, a to kvůli jejím „omlazujícím” schopnostem, kdy dokáže pleť doslova rozzářit. V menším množství pleť pomáhá okysličit a hydratovat. Nedoporučuje se pro velmi citlivou pleť, pro kterou může být příliš agresivní.


Mléčná (Lactic) kyselina

Další zástupce AHA kyselin. Má podobné účinky jako kyselina glykolová, nicméně je o něco jemnější. Získává se z mléka, kvůli tomu se nejedná o veganský produkt. Je velmi účinná v boji proti akné i hyperpigmentaci a pomáhá sjednocovat tón pleti. Je vhodná pro všechny typy pleti, avšak nejvíce prospěje starší, sušší a citlivější pokožce. Má také skvělé zvlhčující schopnosti, díky kterým pomáhá udržet vnější vrstvu pleti vždy hydratovanou.


Mandlová kyselina (Mandelic acid)

Opět patří do kategorie AHA kyselin, a jak již název napovídá získává se z hořkých mandlí. Jedná se o nejšetrnější kyselinu v boji proti akné. Má skvělé antibakteriální účinky, reguluje tvorbu mazu a pomáhá i hojit jizvičky po cystickém akné. Doporučuje se používat v rámci rekonvalescence pleti po laserové terapii. Je tedy vhodná i pro tu nejjemnější a nejcitlivější pleť. Ve větší koncentraci (10-20%) má navíc klinicky prokázané účinky produkce kolagenu.


Azelaová kyselina (Azelaic acid)

AHA kyselina, která se vyrábí průchodem ozónu skrze kyselinu olejovou nebo jinou syntézou. Tento druh kyseliny je nejúčinnější v boji proti bakteriálnímu akné. Bakterie jsou na naší pleti přítomny běžně, avšak ve větším množství mohou zapříčinit vznik infekce a tím i pupínků a akné. Kyselina azelaová zastavuje produkci bílkovin, které jsou nezbytné pro přežití bakterií, a tím eliminuje jejich množství na pleti. Redukuje produkci melaninu, který je zodpovědný za zbarvení tkání, a redukuje tak projevy tmavých skvrn. Na rozdíl od kyseliny glykolové, která má podobné benefity, je azelaová kyselina k pleti o mnoho šetrnější, a proto vhodná i pro ty, kdo trpí chronickou růžovkou (rosacea).


Retinová kyselina - tretinoin (retinoic acid)

Patří mezi kyseliny PHA (poly hydroxy acid) a jedná se o formu vitamínu A. Ten je jednou z nejefektivnějších látek (ne-li nejefektivnější) podporujících tvorbu kolagenu a elastinu v pleti. V rámci pravidelného používání dochází ke zlepšení celkové textury pleti a zpevnění kontur. Prodává se v mnoha podobách i koncentracích - od čisticích gelů až po krémy s vyšším procentem na předpis. Doporučuje se používat pouze večer, protože činí pleť citlivou na sluneční záření.


Kyselina askorbová

Jedna z forem vitamínu C patřící také do rodiny PHA. Jedná se o derivát z glukózy, vyrábí se chemickou syntézou z hroznového cukru. Jeden z hlavních a velmi potentních antioxidantů chránící pleť od volných radikálů, který je velmi efektivní v boji proti pigmentaci. Povzbuzuje pleť a pomáhá jí dodat zdravý a zářivý vzhled. Vitamín C je v čisté formě velmi nestabilní, který je velmi citlivý na sluneční záření.

Čtěte dál