Nemusíte dělat žádné zásadní změny ve svém jídelníčku, nemusíte jíst raw, keto, vegan ani paleo. Zakomponujte těchto pár jednoduchých triků, díky kterým se budete cítit lépe.
Sklenička teplé vody s citronem je oblíbený ranní rituál, díky kterému zlepšíte imunitní systém, vyčistíte krev, uvolníte napětí v těle. Ovšem nestačí jen vymačkat citron do vody, to je zbytečně agresivní způsob. Zkuste to tak, jak radí ajurvéda: začněte už večer - do sklenice dejte plátek citronu, do poloviny nalijte teplou vodu. Nechte přes noc louhovat a ráno dolijte teplou vodu.
Do půllitrového kelímku se vejdou třeba dva banány, hrst jahod a dvě jablka. Ve formě čerstvé šťávy nebo smoothie tyhle porce vypijete za pár minut. Máte pocit, že zdravěji už to nejde? Když rychle vypijete čerstvou šťávu, můžete si rozhodit hladinu cukru v těle. Stejně tak není vhodné vynechávat důležitou část trávení, která začíná už v ústech při žvýkání. Mnohem lépe tak uděláte, když si kýžené ovoce dopřejete v celku, a ne rozmixované v džusu.
Každé jídlo začněte tak, že sníte nejprve jedno nebo dvě sousta bílkoviny. Tím totiž slinivka břišní uvolní hormon glukagon, který je důležitý při trávení.
Koukáte při večeři na televizi? Kontrolujete u snídaně mobil? Čtete si u jídla? Vším se rozptylujete natolik, že příliš nevnímáte, co máte na talíři a nevnímáte ani své pocity, jestli už jste sytí. Že to může být problém, potvrdila i loňská studie, podle které používání smartphonu či čtení odvádí pozornost od konzumace a to se následně otiskne do celkového kalorického příjmu - zvýší se o 15%.
Jakkoliv je skvělé, že si v zimě můžeme dát borůvky, tak ani ten nejmodernější skleník nezajistí chuť jako když si nasbíráte borůvky v lese. A platí o všem. Sezóna napoví, jakým potravinám dávat v danou chvíli největší přednost. Třeba teď si nechte rozkvést talíř jarní zeleninou a ovocem. Chřest, nové brambory, čerstvý hráček, mladou mrkev, první jahody… Ideálně od farmáře, kterého potkáte na trhu, místo toho, abyste si kupovali zabalené avokádo, které cestovalo až z Peru.
Nejlepší je jíst jen třikrát denně s rozestupy tak, aby mezi každými jídly byla pauza alespoň tři hodiny. Tak se stihne žaludek připravit na další trávení. Nerozhazujte trávení zbytečným uždibováním mezi hlavními jídly a dávejte pozor i na to, že káva s mlékem může žaludek taky rozdráždit a je lepší ji zařadit třeba po obědě.
Jezte potraviny, které prošly co nejmenší průmyslovou úpravou. Nejlepší je zrno, pak vločky, které jsou rozmačkaným zrnem, následují pomleté obiloviny jako je bulgur nebo kuskus a nejméně zastoupena by měla být mouka. Při jejím zpracování se totiž odstraní i slupka a klíček se všemi výživově cennými látkami. Ještě komplikovanější, než mouka, jsou pak extrudované cereální výrobky.