5 receptů, po kterých vám bude dobře na duši

Prohledala jsem své oblíbené kuchařky a tohle je můj plán na následující dny. Budu v zástěře a budu v kuchyni.

V těchto chvílích přistupuji k vaření jako k činnosti, která má smysl. Žádných „za dvacet minut na stole”, ale pěkně si vychutnat i dlouhou přípravu. Vaření teď vnímám i jako formu meditace, kdy se soustředím jen na jednu činnost, na to, co tvořím. Je to moment, kdy můžu použít ruce, a kdy z ničeho vznikne něco. 

Foto: archiv nakladatelství

Špagetová frittata od Eleonory Galasso

„Bývám nadšená, když při přípravě jídla, které ráda jím, mám příležitost využít suroviny, jež by jinak skončily v odpadkovém koši. Navíc jde o pochoutku, která vám stoprocentně pozvedne náladu,” říká Eleonora.  

 

Potřebujete: 

6 velkých vajec

50 g sýra pecorin romano, nastrouhaného

100 ml plnotučného nebo polotučného mléka

sůl 

špetka pepře

100 g mozzarelly nakrájené na kostičky

400 g špaget

80 g pancetty nebo uzené slaniny, nakrájené na kostičky

velká hrst šalvějových lístků, nadrobno nakrájených + 10 celých

6 lžic extra panenského olivového oleje

 

Vejce prošlehejte v míse, přidejte pecorino, mléko, špetko soli, pepř a polovinu mozzarelly a dobře promíchejte. V hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji, vložte špagety a uvařte podle návodu na obalu, aby byly al dente. Pak těstoviny sceďte a nechte chvilku odstát, vraťte je do hrnce, přidejte prošlehaná ochucená vejce a promíchejte, aby byly těstoviny stejnoměrně smočené ve vejcích. Na mírném ohni rozehřejte nepřilnavou pánvičku, vsypte pancettu či jinou slaninu a opékejte 3 minuty dokřupava a dozlatova. Slaninu vyjměte. V uvolněném tuku opečte celé šalvějové lístky dokřupava - trvá to asi 30 minut - a odložte. Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 4 lžíce extra panenského olivového oleje. Přidejte polovinu špaget, aby pokryly dno pánve, posypte nakrájenou šalvějí, kostičkami slaniny a zbývající mozzarellou a pokryjte zbývajícími špagetami. Zmírněte oheň a opatrně prohřívejte 10 minut, až vejce trochu zpevní. Frittatu vyklopte na talíř, do pánve přidejte zbývající 2 lžíce olivového oleje, přesuňte na ni frittatu z talíře opékejte opačnou stranu ještě 5 minut, aby frittata zcela ztuhla a místy zezlátla. 

Frittatu nechte před podáváním 10 minut odpočívat v pánvi, pak ji vyklopte a posypte šalvějovými lístky. 

Foto: archiv nakladatelství

Zelňačka s řasou kombu podle Hanky Michopulu 

Klasickou zelňačku zkuste pro tentokrát upravit podle Hany Michopulu. „Zelňačka je podle mě jedno z mála našich jídel s výrazným chuťovým profilem, na který můžeme být právem pyšní. Já ji různě vylepšuji, někdy chorizem, rajčaty, jalovcem, houbami nebo kuřetem. Do nejnovější verze jsem přidala řasu kombu, což bylo až nesnesitelně dobrý,” říká. 

 

Potřebujete: 

35 ml oleje 

120 g cibule 

25 g hladké mouky 

450 g kysaného zelí 

130 g salámu chorizo 

100 ml rajčatového pyré 

300 ml mléka 

7 g mleté sladké papriky 

2 ks bobkového listu 

3 g sušených chilli papriček 

3 g mletého jalovce 

sůl 

200 g brambor 

125 ml 33% smetany

 

Kysané zelí sceďte, ale neproplachujte vodou. Překrájejte jej na cca 3 cm dlouhé nudličky, chorizo pokrájejte na malé kostičky. Oloupané brambory pokrájejte na menší kostičky a v hrnci je povařte téměř doměkka (je nutné je vařit extra, pokud by se vařily společně s kysaným zelím, nezměkly by). Pak vodu slijte do misky a uchovejte si ji na další použití. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli pokrájenou najemno. Když cibule změkne, stáhněte pod hrncem oheň a nasypejte k ní hladkou mouku. Pořádně promíchejte a nechte krátce společně osmahnout. Na závěr přisypejte mletou sladkou papriku, promíchejte a zalijte 1,5 l studené vody. Opět důkladně promíchejte.

Do hrnce postupně přidejte kostičky choriza, nudličky kysaného zelí, mléko, rajčatové pyré, bobkový list a čerstvě pomleté chilli papričky s jalovcem, použijte elektrický mlýnek nebo hmoždíř. Polévku dolijte vodou z brambor, kterou jste si dali stranou, povařte aspoň 15 minut a pak ji stáhněte z plotny. Na závěr do polévky přilijte smetanu, přidejte povařené brambory a podle chuti dosolte.

Foto: archiv nakladatelství

Čočkový dhál se zeleninou podle Kateřiny Winterové 

Dhálu plný hrnec doporučuje uvařit Kateřina Winterová ve své kuchařce Světová. „Tenhle indický zázrak chutná všem. A výborný je i pěkně dva dny uleželý v lednici. Kombinace koření pokrm nejen správně ochutí, ale má i očistné a léčivé účinky,” říká Kateřina. 

 

Potřebujete: 

200 g červené čočky

1 červená řepa

1 menší celer

2 mrkve

1 cibule

4 stroužky česneku

400 g konzervovaných rajčat nebo cherry rajčat a 1 lžíce rajčatového protlaku

5 cm kousek čerstvého zázvoru

1/4 lžičky koření garam masala

2 lžíce kokosového oleje

1/2 lžičky římského kmínu

1/2 lžičky semínek koriandru

1/2 lžičky semínek hořčice

1 hrst čerstvého koriandru

1 chemicky neošetřený citron

sůl a čerstvě mletý pepř. 

 

Čočku propláchněte ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupejte, zeleninu nakrájejte na kostičky a cibuli a česnek nadrobno. Rajčata přepulte. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechno vsypte ho hrnce, promíchejte s kurkumou a za stálého míchání 2 minutu restujte. Pokud používáte cherry rajčata a protlak, vmíchejte protlak na závěr restování. 

Zalijte 1 l vody a zahřívejte k varu, ztlumte na nižší teplotu a vařte zhruba 20 - 30 minut doměkka, občas promíchejte, posledních pět minut míchejte víc, ať se čočka zcela rozpadne na kaši. Dochuťte garam masala kořením, případně solí a pepřem. 

V pánvi rozehřejte kokosový olej, vsypte semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujte zhruba 30 vteřin, až se rozvoní. Koriandr nasekejte nahrubo, citron omyjte, osušte a rozkrojte na čtvrtky. 

Hotový dhál rozdělte do talířů, posypte kořením a koriandrem a podávejte s citronem a třeba chlebem naan a vařenou rýží s cizrnou. 

Foto: archiv nakladatelství

Křupavá cizrna podle Gordona Ramsayho 

Zdravá jídla, která mají na prvním místě především chuťový zážitek - tak vaří hvězdný šéfkuchař Gordon Ramsay. Chuťovka, která nahradí brambůrky, je z jeho poslední kuchařky Moje dokonalá fit jídla. „Je správně slaná a pikantní. Zároveň je zdravým doplňkem salátů či polévek,” popisuje.

 

Potřebujete: 

2 plechovky cizrny po 400 g, scezené, opláchnuté a dobře osušené

2 lžíce olivového oleje

2 lžičky mletého římského kmínu

1 lžička kajenského pepře

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

 

Troubu předehřejte na 170 stupňů. Cizrnu důkladně osušte a poté ji rozprostřete na dva pečící plechy. Zakápněte olejem a posypte římským kmínem, případně i kajenským pepřem, osolte a opepřete. 

Plechy vložte do trouby a pečte 15 - 20 minut nebo dokud není cizrna úplně křupavá. Zkontrolujte ji po 10 minutách pečení a přitom plechem potřeste, aby se cizrna opékala stejnoměrně ze všech stran. 

Plechy vyjměte z trouby a před podáváním nechte cizrnu vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři dny.  

Foto: Kristýna Mazánková

Ovesná kaše s mandlovým máslem a ovocem podle Dity P. 

Dita Pecháčková svou kuchařku Dětem pojala jako vizuální žně. Potěší si ji jen tak prohlížet a kochat se, ale ještě lepší je si z ní něco uvařit. Taková ovesná kaše se pyšní jednoduchou přípravou, ovšem s maximálním efektem. „Někdy je to snídaně, někdy oběd, někdy večeře. Někdy taky svačina. Nadšení jsme vždycky,” říká. 

 

Potřebujete: 

200 ml kokosového nebo mandlového mléka 

3 lžíce bezlepkových ovesných vloček

špetka soli

mandlové máslo, ovoce, javorový sirup nebo med a mladé lístečky na ozdobu

 

Mléko nalijte do kastrolu, přidejte ovesné vločky a sůl, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte mírným varem 5 - 10 minut - občas zamíchejte - až vznikne nepříliš hustá kaše. Až kaše zchladne, ještě zhoustne. 

Kaši přelijte do misky, ozdobte mandlovým máslem, ovocem, případně lehce oslaďte sirupem nebo medem. 

Čtěte dál