5 nejoblíbenějších podniků pražského foodie aneb #podporujememalepodniky

Vybrali jsme našich top 5 malých podniků, které stojí za to zkusit právě teď, kdy se plně můžete soustředit na kvalitu jídla: vyrobeného z lokálních surovin a hlavně s láskou, kterou cítíte s každým soustem.

Sweet & Pepper days

Na Designbloku jste jejich stánek nemohli minout. Sandwiche a chlebíčky všech odstínů podzimu, voňavé vdolečky čerstvě posypané cukrem a o překrásných, hypnotizující brownies a kremrolkách ani nemluvě.

Rodinný podnik sídlí v Anglické ulici již sedm let, kromě bistra provozuje i catering. Jejich recepty pocházejí z šuplíků oblíbených blogerů a uznávaných světových kuchařů jako je Jamie Oliver nebo Yotam Ottolenghi. Není proto divu, že mezi pražskými gourmety patří Sweet & Pepper days mezi ty nejoblíbenější destinace. Jejich menu je dokonalým „all you can brunch” - legendární sendvič se sázeným vejcem, grilovanou slaninou a čedarem je bestsellerem již od otevření podniku, a veganský open sandwich s hummusem z bílých fazolí a restovanými kešu oříšky i navzdory velmi vysokým nárokům izraelského rodáka (specialistu na hummus a mého degustačního spolupachatele) uspěl na sto procent. Ananasové lívance s mátovým cukrem, vanilkovým mascarpone a růží jsou doslova nebem na talíři, a vegani si ono fantastické kombo mohou vychutnat s granolovou kaší a kokosovým mlékem.

Lokální suroviny od farmářů a domácí výroba ingrediencí (flatbready a tortilly, majonéza, kečup, nakládaná zelenina nebo marmelády) je to, na čem se podnik zakládá. Všechna jídla jsou promyšlena do posledního detailu nejen chuťově, ale i vizuálně - křupavé batátové a rajčatové chipsy, sušené plátky citrusů nebo růžový prach dělají z pokrmu umělecké dílo (které chcete vyfotit ze všech stran), a zároveň jim dodává unikátní, chuťovou jiskru.

Co musíte ochutnat?

Dýňovo-jablečná buchta s krémovou polevou, plátkem grepu a domácí granolou je ztělesněním štěstí na talíři. Je tak měkoučký, že se doslova rozplývá na jazyku, a pokud jej zkombinujete s latté z červené řepy, hrozí vám chuťová nirvána.

P.S. Tajný zdroj potvrdil, že vzhledem k velké poptávce chtějí obnovit open sandwich s krůtí šunkou a pečenou dýní, který byl na Designbloku favoritem č.1 - stay tuned!

Adresa: Anglická 19, Vinohrady

Okénkový prodej: Ano

Dovoz: Ano

Kus Koláče

V samém srdci Vinohrad se skrývá malý ráj (nejen) pro milovníky čerstvého pečiva. Byť svou samostatnou prodejnu duo pekařů otevřelo teprve před třemi měsíci, ony lahodné koláče vyráběli již dva roky pro své pražské partery a aktivně provozovali svatební catering. Tento malý obchůdek na Korunní ulici nemůžete minout - jednoduše jděte za nosem. I přes zavřené dveře totiž ucítíte kouzelnou, mámivou vůni másla, šťavnatého ovoce (které sbírají i z vlastní zahrádky), a horkého těsta, která ani ty nejortodoxnější „dietáře” nenechá chladnými.
Najdete zde nejen sladké laskominky, jako třeba chlebíček z vlašských ořechů, dobroty z křupavého listového těsta nebo skořicové šneky s vanilkovo-cukrovou polevou, ale i slané pochoutky, jako cheddarové buchty, vegetariánské kapustové koláčky (i v masové verzi se škvarky a/nebo slaninou) a jiné dobroty z babiččiných, česko-slovenských kuchařek v moderním provedení. Jejich hlavní ingredience tvoří sezónní ovoce a zelenina, poctivé domácí těsto a láska.

Co musíte ochutnat?

Ovocné kynuté koláče. Rozhodně. Nejoblíbenější pochoutka všech zákazníků - s tvarohem, rumem a horou borůvek.

Tip: Jsou velmi návykové, takže si nekupujte jen jeden. Věřte, ještě mi poděkujete.

Adresa: Korunní 90, Vinohrady

Okénkový prodej: Ano

KRO Kitchen

Chrám grilu, kde kupovaný polotovar je sprosté slovo. Kro Kitchen se sice prezentuje jako nenápadný street-food, ale jejich dobroty bych bez ostychu nazvala „food porn”. Kde jinde najdete smažená křídla s kimchi prachem, nakládaný květák s lanýžovou pastou nebo třeba kedlubnu posypanou popcornem z ječmene?

Bramborové housky a kváskový chléb pochází z vlastní pekárny, kuřátka odebírají z farmy Druhaz ze Sedlčan, kimchi, omáčky a majonézy vyrábějí zásadně domácí, a proto pošimrají chuťové buňky i těm nejnáročnějším foodies. 

Krom jídel v podobě grilovaných kuřátek s omáčkou z pečených paprik, hovězího roastbeefu s nakládanými liškami a křenovou zmrzlinou nebo rolovaného vepřového boku „lechon” s cibulovým zelím a omáčkou z černého česneku, mají v záloze i vegetariánské speciality - pečenou mrkev s petrželovo-fenyklovým pyré s grilovaným sýrem, chilli a oříškovou granolou, nebo kukuřičný klas s hnědým máslem, posypaný prachem z fermentem hub a chilli. Svou stálou nabídku často obohacují o týdenní speciály, takže se vyplatí sledovat jejich Instagram.

Pořídit si můžete i jejich firemní výrobky à la chef - kimchi, hořčici, máslo a omáčky, ale i pekárenské výrobky či limonády. All KRO made.

Co musíte ochutnat?

Mým favoritem jsou jednoznačně jejich sandwiche - reuben s trhaným kolenem, zázvorovou hořčicí, uzenou majonézou a sýrem Sv. Barbory, nebo kuřecí sendvič s podmáslovými stripsy, čamaládou, chimichurri majonézou zabalený do bramborové housky. You’re welcome! 

Adresa: Vinohradská 66, Vinohrady

Okénkový prodej: Ano

Dovoz: Ano

OSADA

Zpět ke kořenům, a to hezky česky! Vnitroblok Osadní 35 v pražských Holešovicích je centrem „the best of” českých dodavatelů. V březnu 2019 postavili tři baristé tento malý podnik na čtyřech pilířích - kávě, šťávě, jídle a víně. Krom produktů z lokálních farem (mlékárny Diviš, masných výrobků z Naše maso, chleba z Esky, sladkého pečiva z Café Savoy nebo favoritů již zmíněného vinohradského oblíbence Kus Koláče) prodávají i piva z Pivovaru Nad Kolčavkou, cidery Utopie, naturální vína, či celou řadu výběrové kávy z Čech i zahraničí. Pro posílení imunity zde najdete jejich vlastní presované šťávy z ovoce, březové mízy nebo med z farmy v Šilheřovicích.

Osada je skvělou cílovou destinací v době, kdy máte chuť na něco horkého, co zahřeje duši a navodí dobrou náladu. Menu z této „pojízdné kuchyně” je totiž dokonalým společníkem pro líný den s peřinou a ovladačem. Silný hovězí vývar v kombinaci s grilovaným Monte Riči s pražskou šunkou a sýrem; poctivé lečo, nebo jejich Osadní poke s červenou rýží, domácí majonézou, pečenou zeleninou se směsí bylinek a praženými arašídy jsou go-to pro každý podzimní páteční večer.

Co musíte ochutnat?

Grilované brambory s tvarůžkovou omáčkou a nakládanými cibulkami je naprostý MUST. Ty vás doslova zabalí do kašmírové deky pohody!

Adresa: Osadní 35, Holešovice

Okénkový prodej: Ano

Café Letka

Když příště půjdete na Letnou, nezapomeňte se zastavit pro něco sladkého právě v Café Letka. Výhled na Prahu chutná nejlépe s kusem kokosového cheesecaku, buchtičkami se šódo (něžnými jako pohlazení od maminky), nebo pusinkami s řeckým jogurtem, šlehačkou a čerstvým ovocem.

Café Letka byla založena čtyřmi nadšenci pro kávu, na které si podnik zakládá - (fajnšmekrům) známá berlínská pražírna Five Elephant je proto na stálém „domácím mlýnku”. Velkou pýchou podniku jsou však i jejich vlastní sladkosti - každé ráno mají ještě teplé kynuté pečivo, koláčky, skořicové šneky, cookies nebo buchty. V nabídce jsou vždy i bezlepkové a veganské varianty a sortiment dortů (které mimochodem dělají i na zakázku vcelku) se obměňuje dle sezónních ingrediencí.

Nejde však nezmínit jejich brunche - ať už se jedná o vytuněný hummus s tymiánem a pistáciemi, nebo legendární messy crumble s horou ovoce a malinovo-vanilkovou omáčkou - stojí jednoznačně za to!

Co musíte ochutnat?

Pokud postrádáte pud sebezáchovy, tak není nic lepšího než spořádat v sobotu dopoledne celou misku jejich sezónních knedlíků s rozpuštěným máslem. Pokud však váš stupeň morální dekadence ještě není v tomto stádiu - jejich kokosový cheesecake je bezkonkurenční. Ten, společně s (ne)alkoholickým passion fruit sour zpříjemní i ten sebenáročnější týden.

Adresa: Letohradská 44, Letná

Okénkový prodej: Ano

Čtěte dál