3 virální recepty, které zaplavily sociální sítě a stojí za vyzkoušení

Jestli vás už nebaví opakovat několik zajetých receptů pořád dokola, možná je čas vyzkoušet nové trendy, které ovládly Tik Tok. Jsou totiž rychlé, jednoduché a výborné.

Foto: Shutterstock

Na sociální síti Tik Tok nemusíte přijít s velkolepou kuchařskou show, aby si vás oblíbily milióny uživatelů. Díky algoritmu, který přeje i novým uživatelům, můžete prostě nechat všechno na své kreativitě a podnikavosti. V době, kdy jsme zavření doma a otevření restaurací je v nedohlednu si lidé oblíbili také jednoduché recepty formou krátkých videí na této sociální síti. My vám představíme tři, kterým byste měli dát šanci!

1. „Baked Feta Pasta“

Foto: archiv Instagramu @liemessa

Neboli těstoviny se zapečeným sýrem feta se staly virálními během konce ledna, kdy s nimi přišla bloggerka MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial). Její původní video má nyní přes 3 milióny zhlédnutí, ale samotné heslo #FetaPasta má 774,5 miliónu zobrazení a recept přetvořily tisíce dalších uživatelů. Původně ale pochází od finské bloggerky Jenni Häyrinen (@liemessa), která ho na svém blogu publikovala už v roce 2019 a nazvala #uunifetapasta. Už tehdy s ním pobláznila celé Finsko a nedlouho po jeho objevení na TikToku z něj šílí i zbytek světa. Někteří prodejci v USA nebo Velké Británii dokonce hlásí mnohonásobně vyšší zájem o řecký sýr feta, olivový olej nebo cherry rajčata. Tak jdeme na to! Zde se můžete podívat na TikTok video návod, níže pro vás máme postup krok za krokem.

Ingredience:

  • 1 balení sýru feta
  • cherry rajčata
  • vaše oblíbené těstoviny
  • olivový olej
  • dle chuti česnek, bazalka, oregano, pepř a sůl

Postup:

Do zapékací mísy vložte rajčata, která zalijte olejem, osolte a opepřete. Následně mezi ně umístěte bloček řeckého sýru a ten znovu polijte štědrou dávkou olivového oleje. Poté můžete přidat sušenou bazalku, oregano a česnek, záleží pouze na vás, jak si základ dochutíte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200° přibližně na 30 minut.

Mezi tím si uvařte těstoviny podle instrukcí na obalu.

Opečená rajčata rozmačkejte vidličkou společně s měkkým sýrem a poté do směsi vmíchejte uvařené těstoviny. Nakonec můžete přidat čerstvou bazalku a sůl. A dokonalé krémové těstoviny s minimem námahy jsou na světě!

2. „Gigi Hadid’s Spicy Vodka Pasta (without the Vodka)“

Foto: archiv Instagramu @everything_delish

Americká topmodelka Gigi Hadid na svých sociálních sítích ráda sdílí recepty se svými sledujícími. O to víc během karantény, kdy na jaře 2020 přišla se známým receptem na penne alla vodka (v jejím případě bez vodky). Ty podle všeho milovala už Audrey Hepburn, ale v posledních měsících jim svět sociálních sítí neřekne jinak než „Gigi Hadid’s Vodka Pasta“. Na TikToku má hashtag #gigihadidpasta skoro 100 milionů zobrazení a #vodkapasta přes 30 milionů. A není se čemu divit, protože jde opět o jednoduchý a rychlý recept, který stojí za to. Jediné mínus je, že Gigi ve Stories na Instagramu vařila tzv. „od oka“, a tak i vy se budete muset řídit svým instinktem. Zde se můžete podívat na TikTok video návod, níže pro vás máme postup krok za krokem.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • rajčatová pasta (2-3 lžíce)
  • olivový olej
  • chilli vločky, sůl a pepř
  • smetana ke šlehání 33%
  • ruská vodka (podle nálady)
  • penne
  • parmazán (toho není nikdy dost)
  • 30g másla

Postup:

Na olivovém oleji nechte nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatět, přidejte prolisovaný česnek, koření a minutu opékejte. Po chvíli přidejte rajčatovou pastu, promíchejte a zalijte trochou vodky. Směs nechte pár minut vařit, aby se odpařil alkohol. Poté vlijte smetanu, a přidejte uvařené těstoviny. Nakonec do směsi vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Pokud by omáčka byla málo krémová, můžete do ní přidat zhruba ¼ hrnku horké vody z uvařených těstovin.

3. #TortillaTrend

Foto: archiv Instagramu @inquiringchef

Možná je to pro vás neuvěřitelné, ale toto heslo má na TikToku šílených 4.2 miliardy zobrazení. Ano, to je hodně návodů na to, jak zapéct quesadillu. Celé tajemství spočívá ani ne tak v ingrediencích, ale ve způsobu skládání tortilly. Co dáte dovnitř je už jen a jen na vás. My vám v receptu ukážeme klasiku, ale můžete zkusit i snídaňovou kombinaci s míchanými vajíčky, sýrem, slaninou a avokádem. Fantazii se meze nekladou! Zde se můžete podívat na TikTok video návod, níže pro vás máme postup krok za krokem.

Ingredience:

  • pšeničná tortilla
  • avokádo
  • půlka rajčete nakrájená na plátky
  • plátek červené cibule
  • kuřecí maso upravené dle vašich chutí (trhané, grilované, stripsy apod.)
  • opečená slanina
  • cheddar nebo mozzarella
  • majonéza nebo jiný oblíbený dresing

Postup:

Tortillu si nejdříve musíme správně naříznout, aby se nám později dobře skládala. Tuto část vám lépe popíše foto návod, ale v základě si představte, že placku máte rozdělenou na čtvrtiny podle hodin. Na šesté hodině si ji nařízněte až doprostřed. Poté jednotlivé čtvrtiny naplňte připravenými ingrediencemi a pozor, začněte mezi šestou a devátou hodinou a pokračujte po celém obvodu. Na ¼ umístěte sýr, na ¼ plátky avokáda se slaninou, na ¼ dresing s plátky masa a na ¼ plátky rajčete a cibuli. Nakonec tortillu začněte překládat od šesté hodiny po jednotlivých čtvrtinách až vám vznikne naplněný trojúhelník, který zapečete buď v kontaktním grilu nebo na nepřilnavé pánvi.

Čtěte dál